WML krijgt 100 miljoen voor investering infrastructuur

Bij de watertap kun je terecht voor schoon drinkwater. © WML
Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) ontvangt een financiering van 100 miljoen euro om de infrastructuur te moderniseren. Die lening krijgt de maatschappij van de Europese Investeringsbank (EIB).
Het is na een eerdere investering in 1999 voor de tweede keer dat WML een geldsom ontvangt. Toen was de investering bedoeld om WML minder afhankelijk te maken van grondwater, door bijvoorbeeld oppervlaktewater te gebruiken voor de drinkwaterproductie.

Nieuwe leidingen

Het bedrag is onder meer bedoeld om kilometers aan nieuwe transport- en distributieleidingen te leggen. Daarnaast verwacht WML de komende vijf jaar zo'n 485 kilometer aan distributieleidingen te renoveren of moderniseren. Het geld is verder bedoeld voor de uitvoering van WML's investeringsprogramma voor de periode 2023-2027. "De werkzaamheden moeten de betrouwbaarheid en efficiëntie van het watervoorzieningssysteem van WML vergroten, waardoor de inwoners van het gebied altijd zeker kunnen zijn van drinkwater van hoge kwaliteit", schrijft EIB.

Vanzelfsprekendheid

"We staan er niet altijd bij stil hoeveel inspanningen en investeringen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er ieder moment van de dag schoon water uit onze kraan komt", aldus EIB-vicepresident Kris Peeters. "Uiteindelijk is een investering in drinkwaterinfrastructuur een investering in de gezondheid, groei en veerkracht van de samenleving."

Eerste levensbehoefte

WML is dankbaar voor de extra mogelijkheid te investeren in de waterinfrastructuur. "Drinkwater is een eerste levensbehoefte", reageert WML-directeur Joyce Nelissen. "Om een toekomstbestendige en duurzame drinkwatervoorziening voor Limburg te kunnen garanderen, moet geïnvesteerd worden in moderne productiefaciliteiten, zuiveringstechnieken en een betrouwbaar leidingnet. Door deze kredietverlening erkent de EIB dat WML een solide en financieel gezonde organisatie is. Daar zijn we trots op."
Dat WML een dergelijke financiering ontvangt is geen bijzonderheid. De EIB heeft de laatste vijf jaar al meer dan 1,1 miljard euro aan gezondheidsprojecten in Nederland gefinancierd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!