Zuyderland-debat gaat niet meer alleen over ziekenhuis

Protestmars tegen ziekenhuisplannen in september 2023 © L1 (Maarten Bastiaens)
Het debat over de toekomst van de gezondheidszorg in de regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek gaat niet meer alleen over ziekenhuis Zuyderland. Inwoners mogen meepraten over de zorg in het algemeen.
Dat blijkt uit een nieuw initiatief waaraan inwoners medio december kunnen meedoen. Het toekomstscenario van Zuyderland kan aan bod komen, maar het blijkt niet de bedoeling dat het alleen daarover gaat. Bij de eerste publieksbijeenkomst is plek voor 150 mensen.
Regietafel
Zuyderland kondigde een paar weken geleden aan dat er een zogenoemde Regietafel komt, met vertegenwoordigers van ziekenhuis, zorgverzekeraar CZ, huisartsen, ambulancezorg en Burgerkracht Limburg. "De Regietafel gaat scenario's voor de toekomst opstellen, zodat er in het voorjaar van 2024 een weloverwogen besluit kan worden genomen", schrijft Zuyderland.

Rol gemeenten

De Parkstadgemeenten wilden ook een vaste plek aan de Regietafel om het proces mee te sturen, maar dat is door Zuyderland afgewezen. De gemeenten mogen wel hun mening komen geven.
De gemeenten, politieke partijen en een aantal maatschappelijke organisaties maken zich grote zorgen over een van de scenario’s waarbij het ziekenhuis rond 2030 stopt met een groot beddenhuis. In plaats daarvan zou Heerlen het grootste dagbehandelcentrum van Nederland krijgen. Opnames van patiënten worden dan in Sittard-Geleen geconcentreerd. De huisartsenpost blijft en daaraan wordt ook spoedzorg gekoppeld, maar anders dan nu zou dat geen volledig uitgeruste spoedeisende hulp zijn (SEH).

Tweede initiatief

Burgerkracht Limburg, een organisatie die inwonersparticipatie ondersteunt, leidt nu een tweede initiatief in opdracht van de Regietafel. Op 12 december is er een eerste publieksbijeenkomst onder het motto 'praat mee over de zorg in de mijnstreek'. Bij die bijeenkomst gaat het niet langer over concrete toekomstscenario’s voor het ziekenhuis.
In plaats daarvan gaat het over vragen als wat betekent zorg voor jou, welke ervaringen heb je met de zorg, wat heb je nodig en waar kun je hulp bij gebruiken? Het gaat in het gesprek met de inwoners, aldus Burgerkracht, over de hele gezondheidszorg, zoals huisarts, mantelzorg, ziekenhuis en thuiszorg.

Burgerkracht Limburg is een organisatie die burgerparticipatie wil bevorderen. Daarvoor worden mensen en organisaties bij elkaar gebracht om meningen te delen over bepaalde thema’s. Zo maakte Burgerkracht bijvoorbeeld rapporten over de vraag hoe ouderen de stijgende energiekosten ervaren en wat er gebeurt met de mantelzorg als parttimers meer gaan werken op de arbeidsmarkt. Burgerkracht wordt gesubsidieerd door de provincie Limburg.

Niemand uitsluiten

Wie meedoet aan dit gesprek van Burgerkracht Limburg, van 17:00 tot 21: 00 uur, krijgt na afloop een cadeaubon van 30 euro. Aan deelnemers worden geen speciale voorwaarden gesteld, ze kunnen uit heel Limburg komen. Om niemand uit te sluiten zijn er speciale plekken voor slechthorenden, wie geen Nederlandse spreekt mag een tolk meenemen en als vervoer een probleem is wordt naar een oplossing gezocht.
Als er meer dan 150 aanmeldingen zijn, wordt gekeken naar leeftijd, woonplaats en opleidingsniveau om een goede vertegenwoordiging te hebben van de hele bevolking in de regio.

Definitief besluit

De directie van Zuyderland heeft eerder laten weten dat rond Pasen 2024 een definitief besluit wordt genomen over de toekomst van de ziekenhuiszorg. Dat besluit werd met een paar maanden uitgesteld na heftige protesten.

Oud-Kamerlid Lea Bouwmeester is onafhankelijk voorzitter van de Regietafel Zuyderland. Haar overtuiging is dat burgers nauw betrokken moeten zijn bij de toekomstige ontwikkeling van de gezondheidszorg.

"Als je praat met burgers over wat belangrijk is voor hun kwaliteit van leven, gaat het vaak niet eens over zorg. Dan gaat het veel meer over meedoen in de samenleving, over werk, over voorzieningen in de buurt. Maar als alleen de zorgexperts met elkaar praten, is het antwoord altijd: méér zorg", zegt Bouwmeester deze week in een interview met vakmagazine Skipr.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!