City Swim: 25 km geschrapt en niet in Roer bij veel regen

Zwemmers van de 25 kilometer tijdens de Roermond City Swim 2023 © L1
Bij de volgende editie van de Roermond City Swim zal de lange afstand van 25 kilometer niet meer gezwommen worden. En als het de dag ervoor hard regent, wordt er alleen in de Maas gezwommen en niet in de Roer.
Die veiligheidsmaatregelen maakte de organisatie van de Roermond City Swim woensdagavond bekend tijdens een informatiebijeenkomst.

Ziekmeldingen

De afgelopen maanden hebben meerdere instanties, waaronder de GGD en het RIVM, onderzoek gedaan naar de oorzaken van ziekmeldingen na de vorige editie van de Roermond City Swim. Ruim 120 deelnemers hadden toen last van buikpijn, diarree, misselijkheid en braken. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers het norovirus hadden opgelopen.

Bij twijfel niet in Roer

Ook kon uit het onderzoek aangewezen worden waar dit vandaan kwam. Een dag voorafgaand aan de City Swim heeft het hard geregend, waardoor er riooloverstort in het zwemwater van de Roer terecht is gekomen. Participanten zijn besmet geraakt doordat ze in aanraking met dit water zijn gekomen.
"Als het de komende City Swims ook weer zo fors regent van tevoren, gaan we in overleg met gezondheidsinstellingen en het Waterschap kijken wat verstandig is", zegt Léon Op de Coul, voorzitter van de Roermond City Swim. "Bij twijfel zwemmen we alleen op de Maas en niet in de Roer, dat ontvankelijk is voor riooloverstort". Het start- en eindpunt is dan waar de Roer in de Maas komt bij het Nautilusterrein.

25 kilometer

Een andere verandering in het programma van de City Swim is dat de lange afstand van 25 kilometer in 2024 niet gezwommen gaat worden. Bij deze afstand was het grootste percentage ziektegevallen, waarschijnlijk omdat zij het langst in het besmette water hebben gelegen. Wel komt er een vervangend middagprogramma. Wat dat precies gaat zijn, wordt over een aantal maanden duidelijk.
Verder blijft de organisatie streng op het bemonsteren van het water, zodat ze de uitslagen van het water zo laat mogelijk binnen hebben.

Lach en een traan

Op de Coul kijkt terug op de vorige editie met 'een lach en een traan'. "Op de dag zelf was het een heel mooi evenement. Niemand kon vermoeden dat daarna toch veel deelnemers ziek zijn geworden; je probeert het allemaal zo veilig mogelijk te organiseren." Het is dan ook de eerste keer van alle zes edities dat er zo'n groot aantal ziekmeldingen geweest is. En als het aan de organisatie ligt, ook de laatste keer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!