Dwangsom: Waterschap onderzoekt of vergunning nodig was

Stockfoto © Istock
Het Waterschap Limburg onderzoekt of het klopt dat bij grondwerkzaamheden in het Loobeekdal bij Venray eigenlijk een vergunning nodig was, terwijl deze niet was aangevraagd.
Voor de mogelijke misstap kondigde de provincie Limburg eerder deze week een last onder dwangsom aan. Het Waterschap bevestigt dit desgevraagd aan L1.

Niet vergunningsplichtig ingeschat

"Onze inschatting was dat deze werkzaamheden niet vergunningsplichtig waren", zo reageert het Waterschap op de vraag waarom er geen vergunning aanwezig was. "We gaan onderzoeken of het juist is wat de provincie aangeeft." Bij het Loobeekdal werden buffers aangelegd, de beek heringericht, peilgestuurde drainage gerealiseerd en de waterlopen aangepast. "De dreigende last onder dwangsom gaat maar om een heel klein deel van alle werkzaamheden", aldus Waterschap Limburg.

Verzakkingen en schades

In het eerste kwartaal van 2022 werden de werkzaamheden afgerond. Enkele bewoners van het gebied kregen daarna te maken met verzakking van de fundering onder hun woningen en schades aan muren. Naar eigen zeggen was dat gevolg van de verlaagde grondwaterstand. Ook de weg langs hun huizen zou beschadigd zijn geraakt. De gedupeerden stapten naar de provincie met een handhavingsverzoek, waarna onderzoek en gesprekken volgden.
Daarop heeft de provincie dus besloten een last onder dwangsom op te leggen. Het Waterschap Limburg krijgt een boete van de provincie als het nogmaals zonder vergunning stukken grond afgraaft, zo bleek maandag. Graaft het waterschap zonder vergunning, dan moet iedere keer 18.000 euro betaald worden, plus een variabel bedrag dat afhangt van het aantal afgegraven meters grond.

Compensatie

Waterschap Limburg laat weten dat er een procedure voor de nadeelcompensatie loopt voor gedupeerden. "Een onafhankelijke adviescommissie behandelt en beoordeelt de zaak. Deze commissie onderzoekt of er een verband is tussen de ontgrondingen en de scheuren in de woningen. Verdere details kunnen we niet geven in verband met privacy."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!