Provincie zal verhuizing personeel Sabic streng toetsen

Het Sabic-hoofdkantoor in Sittard, met bedrijventerrein Chemelot op de achtergrond © L1 (Erwin Minkenberg)
Als de aanvraag vanuit Sabic bij de provincie komt om medewerkers te gaan huisvesten op het Chemelot-terrein, gaat de provincie dit toetsen aan de koepelvergunning en het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein vol chemische industrie.
Dat antwoordt de provincie op schriftelijke vragen. Vergunningverlening en handhaving van veiligheid op het Chemelot-terrein zijn een wettelijke taak van de provincie. "Vanuit onze verantwoordelijkheid zien wij toe op de correcte naleving van de koepelvergunning en de intentieafspraken van het convenant", aldus de provincie.

Nieuwe werkplek

Chemiebedrijf Sabic wil zijn Europese hoofdkantoor in Sittard-Geleen ontmantelen. Een deel van het personeel krijgt in Amsterdam een nieuwe werkplek, maar zo’n 250 mensen zouden naar een gebouw moeten verhuizen binnen de hekken van Chemelot.
Maar betrokken partijen streven in lijn met de veiligheidsvisie om zo min mogelijk mensen op de Chemelot-site aanwezig te laten zijn die naar niet noodzakelijk hoeven te zijn.

Zorgen

De ondernemingsraad van Sabic is het niet eens met de plannen en is naar de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof in Amsterdam gestapt. Een van de or-bezwaren is dat een kantoor verplaatsen naar een chemisch industriecomplex onwenselijk is vanwege veiligheidsrisico’s.
Ook de vakbond maakt zich zorgen om het plan. John Kapteijn van vakbond De Unie noemt het plan ‘zorgelijk’.

Precieze plannen

De provincie gaat binnenkort in gesprek met Sabic. Daarbij gaan ze vragen naar de precieze plannen met betrekking tot de huisvesting van het personeel en wijzen ze op het belang om dat voornemen door de bevoegde gezagen te laten toetsen aan de koepelvergunning, bestemmingsplan en veiligheidsvisie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!