Bommetje: Maastrichtse zwemleraren staken

Staking in het Geusseltbad © L1
Zweminstructeurs van het Maastrichtse Geusseltbad zijn woensdagochtend gekleed in het zwembad gedoken. Ze voeren actie voor een betere cao.
De actie in Maastricht sluit aan bij de landelijke actie 'Ik red jou, red jij mij'. Vakbond FNV eist een betere cao voor het zwembadpersoneel.

Vuilnisbakken leeggemaakt

"Tijdens de coronaperiode heb ik als zweminstructeur bij Stadsbeheer gezeten en vuilnisbakken leeggemaakt. Daar kregen we veel beter betaald dan hier", vertelt zwemleraar Maurice Saraber. De Maastrichtse zwemleraren vragen vooral aandacht voor de grote verantwoordelijkheid die ze als professionals dragen. "Als wij ons werk niet goed doen, kunnen we aangeklaagd worden als er iemand verdrinkt. Andere mensen in de gemeente met veel minder verantwoordelijkheid, verdienen veel meer. Dat is niet eerlijk", aldus Jacqueline America.

CAO

Wat de zweminstructeurs in Maastricht vooral steekt, is dat ze in een andere cao zitten dan hun collega's van Maastricht Sport. "Die zitten in hetzelfde gebouw, ze doen hetzelfde werk, maar ze verdienen 15 tot 20 procent meer dan wij", licht Maurice Saraber toe. "Wij zijn één club. In de coronaperiode hebben we gewoon uitgeholpen bij Stadsbeheer, dat doen we. Daarom vinden we dat we voor één bedrijf werken, waar dezelfde gemeente-cao bij hoort."

Alarm

De actie van de Maastrichtse zwemdocenten komt op het moment dat sportinstituut Mulier alarm slaat over de zwemvaardigheid. Het aantal kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Zwemlerares Nancy Thomassen herkent het probleem. "We hebben hier een wachtlijst van 700 kinderen. Die kunnen we niet helpen omdat we niet genoeg gediplomeerde zwemleraren hebben. Jonge instructeurs lopen weg omdat ze niet beloond worden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!