Limburg vangt te weinig statushouders op: COA voert druk op

Minstens zes Limburgse gemeenten vangen te weinig statushouders op. © iStock
Minstens zes Limburgse gemeenten vangen te weinig statushouders op. En daarom wordt de druk van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de provincie Limburg flink opgevoerd.
Want Limburg blijft ver achter bij de opgave die er ligt.

Landgraaf slechtste

Limburg moet ruim 1500 statushouders huisvesten. Daarvan zijn pas 717 plekken daadwerkelijk ingevuld. Zo'n 46 procent van de benodigde statushouders heeft dus een eigen woning met wc, douche en slaapkamer. In onze provincie doet Landgraaf het het slechtst. Die gemeente voldoet maar voor 10 procent aan de taakstelling. Ook Eijsden-Margraten (13 procent), Nederweert (16), Valkenburg (17), Vaals (18), Simpelveld (20) en Gulpen-Wittem (30) komen er niet goed uit.

Taakstelling gaat toenemen

Volgens gedeputeerde Eli­an­ne De­mol­lin (BBB) is de verwachting dat de taakstelling alleen maar gaat toenemen. "Met de gemeenten die nu te weinig doen, ga ik samen zitten. Ik houd me aan de juridische taak die ik heb om te kijken wat deze gemeenten feitelijk doen om aan deze taakstelling te voldoen. Aan de andere kant vraag ik hen ook waar het aan schort. Wat ze daarbij nodig hebben en hoe wij met de middelen van het Rijk hen kunnen helpen."

'Keiharde doelen'

Demollin ziet dat gemeenten wel hun stinkende best doen om te proberen aan de taakstelling te voldoen. "Maar elke gemeente heeft ook eigen uitdagingen in bijvoorbeeld de beschikbaarheid van gebouwen. Het zijn keiharde doelen die ze moeten halen. Maar ook bij keiharde doelen kun je nog altijd wel gewoon menselijk zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!