Heerlen wil met maatregelen balans woningmarkt terugbrengen

Foto ter illustratie. De buurt Heerlerheide bevindt zich in het noorden van Heerlen. © Google Streetview
Met nieuwe maatregelen wil de gemeente Heerlen ervoor zorgen dat de woningmarkt in de stad weer in balans komt. Zo moet de woningschaarste worden bestreden, moeten huisjesmelkers worden aangepakt en de druk op kwetsbare buurten worden verminderd.
Als de gemeenteraad akkoord gaat met de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders, worden de maatregelen vanaf januari 2024 ingevoerd.

Maatregelenpakket

"Er is veel woonoverlast in vooral kwetsbare buurten en de schaarste aan betaalbare, kwalitatief goede woningen in de stad wordt verergerd door huisjesmelkers die panden kopen en splitsen voor de huisvesting van veelal zeer korte duur", aldus wethouder Casper Gelderblom.
In het maatregelenpakket van de gemeente Heerlen staat onder meer het invoeren van een draagkrachtstoets. Daardoor zijn initiatieven voor huisvesting van kwetsbare doelgroepen in principe alleen mogelijk als de leefbaarheid en draagkracht in een buurt bovengemiddeld is. Ook moeten er onder meer een opkoopbescherming om huisjesmelkers tegen te gaan, een meldpunt voor huurproblematiek en een vergunningsplicht voor verhuurders komen.

Woonkwaliteitseisen

Ook wil Heerlen duidelijke woonkwaliteitseisen invoeren voor alle woningen en doelgroepen in de stad. Daarbij gaat het onder meer om een minimaal vloeroppervlakte en een maximum aantal personen per wooneenheid. En op basis van het Rapport Roemer moet er een Heerlense Basis Norm voor huisvesting van arbeidsmigranten komen. "Met heldere woonkwaliteitseisen maken we duidelijk wat we in Heerlen wel en niet acceptabel vinden", legt Gelderblom uit.
De gemeenteraad van Heerlen vergadert op 20 december over de voorstellen van het college. Dan wordt een definitief besluit genomen over de voorgestelde maatregelen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!