Handel in anabolen: celstraf geëist tegen militair

Stockfoto © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, tegen een 27-jarige militair uit Limburg. Hij wordt verdacht van handel in anabole steroïden en witwassen van crimineel geld.
Het prestatieverhogende middel is populair bij amateursporters die snel spiermassa willen kweken. Anabole steroïden staan op de dopinglijst en de handel erin is verboden.

Informatie en anonieme meldingen

De militair hoorde de strafeis maandag in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Het OM kreeg de verdachte in beeld door informatie van het Team Criminele Inlichtingen en anonieme meldingen. "Uit onder andere afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat de verdachte veelvuldig handelde in geneesmiddelen, waaronder anabole steroïden. Een getuige heeft verklaard dat hij via de website dutchbodybuilding.nl bij de verdachte uitkwam. Kennelijk was de militair ook via deze weg bekend als een handelaar in anabolen", aldus de officier van justitie maandag.
Uit onderzoek blijkt dat de Limburger over een langere periode in anabolen handelde, van 2020 tot 2023. Volgens getuigen in de zaak was het leveren van anabolen voor de militair 'aan de orde van de dag'. "Het gemak waarmee getuigen bestellingen plaatsten, zegt veel", stelde de officier.

Doorzoeking

Ook is het OM van mening dat de verdachte naast een celstraf het geld dat hij met de handel heeft verdiend, moet terugbetalen. Het gaat om een bedrag van ruim 54.000 euro.
Tijdens een doorzoeking in de auto en woning van de 27-jarige Limburger zijn in mei verschillende anabole steroïden gevonden, die klaar waren om verkocht of afgeleverd te worden. In totaal werden er zo'n 7000 tabletten, 30 vloeistoffen en een poeder in beslag genomen.

Vergelijkbare zaken

Voor het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie onder andere gekeken naar uitspraken van de rechtbank in vergelijkbare zaken. "Alleen een gevangenisstraf doet recht aan de ernst van deze zaak, gelet op de duur van de periode en de aard en frequentie van de handel in anabolen."
De uitspraak is over twee weken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!