Weinig steun voor Timmermans onder kiezers GroenLinks-PvdA

Frans Timmermans' speech na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag © ANP
GroenLinks-PvdA werd bij de Kamerverkiezingen vorige week de tweede partij, maar veel kiezers lijken lijsttrekker Frans Timmermans niet te zien zitten. Ze hebben gestemd op iemand die lager op de lijst stond, veel meer dan bij andere partijen.
Dat blijkt nu gemeenten de definitieve uitslagen hebben vastgesteld.

Lokale kandidaten

In sommige gevallen kwam dat doordat een andere kandidaat uit een bepaalde gemeente kwam. Zo stemden Tilburgse GroenLinks-PvdA-kiezers aanzienlijk vaker op hun wethouder Esmah Lahlah, nummer twee op de lijst, dan op Timmermans. In 'haar' Nijmegen kreeg Kamerlid Lisa Westerveld meer stemmen dan de lijsttrekker.

Minder dan de helft

In Utrecht kreeg GroenLinks-PvdA bijna 73.000 stemmen, maar daarvan waren er minder dan 24.000 (32 procent) voor Timmermans. In Groningen kreeg de Limburgse lijsttrekker 35 procent van de GL-PvdA-stemmen, in Amersfoort en Zwolle 42 procent. Ook in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch en Veenendaal waren er meer mensen die op een andere kandidaat van GroenLinks-PvdA hadden gestemd dan op Timmermans.
GroenLinks en PvdA deden voor het eerst met een gezamenlijke lijst mee aan de Kamerverkiezingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!