Wilders kreeg 200.000 Limburgse stemmen: 30 procent koos PVV

Een campagneposter van de PVV © ANP
PVV-lijsttrekker Geert Wilders heeft in Limburg vorige week 200.627 stemmen gehaald. Dat blijkt uit de provinciale uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.
In totaal werden er in onze provincie 653041 stemmen uitgebracht. Daarmee heeft 30 procent van de Limburgse kiezers het bolletje voor de naam van de Venlose PVV-voorman roodgekleurd.

Timmermans

Op grote afstand wordt Wilders gevolgd door Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA met 55.225 stemmen (11,8 procent van de Limburgse kiezers) en Pieter Omtzigt van NSC met 83.256 stemmen (12,7 procent). Dilan Yesilgöz van de VVD kreeg 71.864 stemmen (11 procent) en Caroline van der Plas van de BBB was nog goed voor 20.521 (3 procent). Pas later deze week wordt bekend hoeveel stemmen er landelijk zijn uitgebracht op alle kandidaten.

Voorkeursstemmen

Van de andere kandidaten op een verkiesbare plaats scoort Geert Gabriels (GroenLinks-PvdA) uit Weert het beste. 5601 mensen stemden op hem, minder dan 1 procent van de Limburgse kiezers. Silvio Erkens (VVD) uit Kerkrade was goed voor 5030 stemmen. Zowel Gabriels als Erkens is zeker van een plek in de nieuwe Tweede Kamer.

Onzeker

Dat geldt niet voor Natascha Wingelaar. Zij is nu nog wethouder in Stein en was nummer 24 op de kandidatenlijst van NSC. Deze partij haalde 20 zetels bij de verkiezingen. Als NSC in de nieuwe regering komt, is de kans groot dat Wingelaar met 4408 stemmen doorschuift naar een plek in de Tweede Kamer.

Overstap

Opvallend is dat de andere Limburgse PVV-leden in de Tweede Kamer weinig stemmen halen. Dion Graus uit Heerlen (686) en Tony van Dijck uit Venlo (44). Beiden staan zo hoog op de lijst dat ze er zeker in komen. Nieuwkomer René Claassen uit Landgraaf (2862 stemmen) scoort wel goed en gaat ook zeker naar Den Haag. Lilian Helder uit Venlo, die jarenlang voor de PVV in de Tweede Kamer zat en van de zomer overstapte naar de BBB, kreeg 2339 stemmen. Ze stond op plek vijf en omdat de BBB zeven zetels haalt, komt ze vrijwel zeker in de Tweede Kamer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!