Van Strien: 'Gewoon aan het werk ondanks aangifte'

Van Strien gaf vrijdag in Den Haag uitleg over zijn rol als verkenner © ANP
PVV-verkenner Gom van Strien gaat er niet van uit dat zijn werk als verkenner voor een nieuwe coalitie, gevolgen ondervindt van de aangifte die er tegen hem blijkt te lopen.
"Ik verwacht niet dat er gevolgen zijn", zegt hij tegen L1. "Ik ga morgen gewoon aan de slag." Inmiddels heeft hij ook al contact gehad met Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer over de kwestie.

Geen inzage

Dat de aangifte er lag was bekend bij de Arcense PVV-senator. "Die aangifte is in maart gedaan, maar ik weet niet wat er precies in staat", vertelt hij nu. "Ik heb inzage gevraagd maar niet gekregen. Dus kan ik er ook moeilijk inhoudelijk op reageren. En ik verkeerde ook in de veronderstelling dat er niks meer aan de hand is."

Wilders wist het niet

PVV-voorman Wilders, die Van Strien naar voren schoof als verkenner, wist volgens Van Strien niet dat er een aangifte lag. "Dat heb ik niet verteld, dat is inderdaad mijn schuld", erkent hij. "Maar ik realiseerde me niet dat ik er nog last van zou hebben."

Omkoping en oplichterij

Zaterdagavond berichtte NRC dat een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht aangifte heeft gedaan tegen de politiek verkenner, wegens omkoping en oplichterij. Hij zou betrokken zijn geweest bij een miljoenenfraude via het bedrijf Utrecht Holdings, dat zich bezighoudt met commerciële spin-offs die ontstaan uit onderzoek aan de universiteit.

Onregelmatigheden

Van Strien zou volgens de krant samen met zijn echtgenote, een collega en diens partner twee miljoen euro hebben verdiend. Dat zou blijken uit onderzoek van Deloitte Forensic & Dispute Services na 'signalen van mogelijke onregelmatigheden die waren ontvangen rond investeringen in enkele spin-off bedrijven.

Echtgenotes

Volgens dat onderzoek van Deloitte, zouden Van Strien en de twee anderen aandelen van start-ups in handen hebben gespeeld van een extern bedrijf (Hereswint BV) waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in handen hadden. De andere aandeelhouders waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus. Het zou Hereswint tussen 2006 en 2018 zo'n 2 miljoen euro aan dividendbetalingen hebben opgeleverd, aldus NRC.
Van Strien begint maandag zijn gesprekken met de lijsttrekkers en fractievoorzitters. Hij moet onderzoeken welke coalitie mogelijk is. Als eerste komt Wilders langs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!