Limburgse cultuursector na PVV-zege: 'Schrik om het hart'

Geert Wilders tijdens het laatste debat op NPO1, daags voor de verkiezingen © ANP
De Limburgse cultuursector zet zich schrap na de verkiezingswinst van de PVV. Die partij wil volgens het verkiezingsprogramma stoppen met álle kunst- en cultuursubsidies.
“Natuurlijk schrik je daar enorm van", zegt Fenna Ograjensek.
Gesprek
Ze is werkzaam als sopraan, zakelijk leider van Opera Compact, en lid van de commissie Opera bij de Raad voor Cultuur. "Ik maak me grote zorgen als deze plannen worden uitgevoerd. Dan gaan er heel veel dingen verdwijnen." Ograjensek zou graag met PVV'ers in gesprek gaan. "Omdat ik weet dat ook daar mensen zitten die van kunst en cultuur houden. En omdat ik daarnaast hoop en denk dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als dat hij wordt opgediend."

Urban

Jop Vermeersch, artistiek leider van de Heerlense hiphopcrew HFC, deelt die zorgen, hoewel er ook nu al weinig subsidiegeld naar urban- en hiphopcultuur gaat. "Maar gelukkig ziet gemeente Heerlen ons wel, en de provincie ook", zegt hij. "Waar ik vooral van schik is dat de samenleving zo negatief is. Vanuit mijn cultuurvorm vecht ik juist voor alle jongens en meisjes, vaders en moeders die zich niet gehoord voelen, die een andere achtergrond hebben."

Zwaar weer

De cultuursector verkeert al langer in zwaar weer. Tijdens de coronacrisis moesten veel instellingen interen op hun reserves en door de inflatie zijn de kosten bovendien flink gestegen. De Museumvereniging maakte onlangs bekend dat bijna de helft van de musea in ons land vorig jaar een negatief bedrijfsresultaat had.

Fair Pay

Toch is er ook positief nieuws. Begin deze week werd bekend dat het rijk vanaf 2025 ruim 36 miljoen euro per jaar extra uittrekt voor de gesubsidieerde culturele instellingen, zodat ze hun medewerkers eerlijker kunnen betalen. En dat biedt hoop, meent Ruud van Eeten, directeur-bestuurder Huis voor de Kunsten Limburg. "Reeds ingezet landelijk beleid zal niet meteen honderdtachtig graden draaien. Bovendien dragen gemeenten en provincies veel meer bij aan kunst en cultuur dan de rijksoverheid. Die eerste twee dragen meer dan 70 procent bij."

Limburg

In de praktijk zal er voor Limburg niet veel veranderen, stelt Van Eeten. "De diverse gemeenten en de provincie onderschrijven het belang van de cultuursector in de breedte." Maar dat neemt niet weg dat ook hij weerstand heeft tegen de retoriek van de PVV. "Een fundament onder onze samenleving, namelijk cultuur, wordt ernstig bedreigd door framing en de connotatie rondom kunst en cultuur. Dat is zorgelijk."
"De geest verrijken is een hele serieuze taak die geld kost, en iets onbetaalbaars oplevert", zegt acteur, regisseur en artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht Michel Sluysmans. "Wees zuinig op de kunstenaars. Want pas als ze er niet meer zijn, zult u beseffen wat u mist."

Enkele cultuurgerelateerde punten uit het PVV verkiezingsprogramma:

  • Excuses voor het slavernijverleden en de politionele acties worden ingetrokken.
  • Stoppen met kunst- en cultuursubsidies.
  • Einde aan de linkse haat tegen helden uit onze geschiedenis.
  • De financiering van de NPO wordt geheel beëindigd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!