Van Strien twijfelde even, maar is zelfverzekerd in rol

Van Strien moet zoeken wie de mogelijke coalitiepartners zijn © ANP
Gom van Strien zegt aangenaam verrast te zijn om als verkenner te zijn aangewezen, maar moest wel even nadenken of hij deze functie wel wilde vervullen.
"Het is een moeilijke, maar ook hele eervolle opdracht. We gaan kijken wat we ervan kunnen maken. Ik hoop het beste", zegt de 72-jarige Van Strien uit Arcen terwijl hij vrijdagmiddag in de auto naar Den Haag zit.

Geen gemakkelijke taak

In de Hofstad gaat hij bespreken hoe hij het allemaal gaat aanpakken, ook in aanloop naar een persconferentie vrijdagavond. Van Strien zegt dat pas vrijdagmorgen besloten is hem te vragen als verkenner.
"Bij zo'n opdracht twijfel je altijd eventjes", aldus Van Strien. "Je hebt even iets meer dan tien seconden nodig om ja of nee te zeggen. Het is geen gemakkelijke taak, maar ik denk dat ik het aankan en er mogelijk iets in kan bereiken, dus ik ga mijn best doen."

Gesprekken

Volgende week gaat hij van start met gesprekken met de beoogde fractievoorzitters. Zijn doel: onderzoeken of er een (meerderheids)kabinet mogelijk is die eer doet aan de verkiezingsuitslag. Het zal een ingewikkelde puzzel worden, waar Van Strien een week de tijd voor krijgt. Op 5 december moet hij verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer, die dan gaat debatteren over de verkiezingsuitslag en de eerste verkennersronde.

PVV

Van Strien is al jaren betrokken bij de PVV. Geert Wilders heeft weinig mensen die al zo lang voor hem in Den Haag zitten. De PVV'er komt, net als Wilders zelf, uit de VVD. In de jaren tachtig leidde Van Strien de lokale afdeling in Alphen aan den Rijn. Van Strien is lid van de Eerste Kamer. Hij werd verkozen in 2011, toen de PVV zelf ook toetrad tot de Senaat. Inmiddels is Van Strien ruim 4500 dagen senator. Slechts twee mensen zitten langer in de Eerste Kamer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!