Met deze tips worden jouw wachtwoorden niet gehackt

Stockfoto © iStock
Welkom123, je geboortedag of de naam van je huisdier. Het zijn voorbeelden van wachtwoorden die nog vaak gebruikt worden, maar die ook gemakkelijk te hacken zijn. Daarom is het vrijdag nationale Check-je-wachtwoorden-dag, waarbij burgers en bedrijven op het belang van een goed wachtwoord worden gewezen.
Want volgens Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen is nog niet iedereen zich bewust van een sterk wachtwoord. "Wij ontdekken nog wel eens dat het gemak het wint van de veiligheid. Mensen denken vaak dat het hen niet zal overkomen en er bij hen niets te halen valt."

Biertje

Maar dat is volgens Duijsens een verkeerde gedachtegang: "Er wordt vaak vergeten vaak dat hacken over het algemeen heel geautomatiseerd gebeurt, dus het is in eerste instantie niet iemand die op zoek gaat naar een specifiek persoon. De hacker drinkt ondertussen een biertje en ziet aan het eind van de avond wat het resultaat is", vertelde hij op L1 Radio.

Jongeren slachtoffer

Het is een verkeerde opvatting dat slachtoffers van digitale oplichting en cybercrime vooral ouderen zijn. Sterker nog, jongeren tussen de 15 en 25 jaar scoren twee keer zo hoog dan de 65-plussers. Vermoedelijk komt dat deels door die gemakzucht of door een te groot zelfvertrouwen.
Toch ziet Duijsens dat het besef dat een sterk wachtwoord belangrijk is de afgelopen jaren is gegroeid. Tegelijkertijd zorgen de gestegen energiekosten en personeelstekorten, vooral bij kleinere ondernemers, ervoor dat de aandacht naar andere dingen uitgaat en de beveiliging van je digitale omgeving op de achtergrond raakt. Hackers komen dan ook met steeds slimmere technieken. "Het is niet zo zeer dommigheid, maar wel slimmigheid aan de kant van de oplichters", aldus Duijsens.
Met deze vrij makkelijke tips van Jeroen bescherm jij jezelf toch tegen hackers:

1. Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Let wel: als die ook wordt gehackt, heb je wel een probleem. Maar dat komt volgens Duijsens zelden voor. "Het risico dat je gehackt wordt met allerlei makkelijke wachtwoorden is vele malen groter dan met een wachtwoordmanager."

2. Werk met wachtwoordzinnen
Vorm je wachtwoorden zodat je een aantal woorden achter elkaar zet met in ieder geval meer dan 16 tekens. En het liefst dus niet de geboortedag van je moeder of echtgenoot. "Op social media zijn die gegevens vaak snel te vinden. Gebruikt onsamenhangende woorden achter elkaar die je wel kunt onthouden, maar die voor een wachtwoordkraker moeilijk te achterhalen zijn. Witte olifant, bijvoorbeeld."

3. Maak gebruik van een tweefactorauthenticatie
De tweefactorauthenticatie dient al het ware als een tweede veiligheidslaag. Je hebt dan een tweede apparaat nodig, meestal een telefoon, om in te kunnen loggen. Dat is voor oplichters veel lastiger te kraken. "Zorg vooral op het moment dat je op een site zit waar je ook kunt betalen dat deze aan staat."

4. Check of de wachtwoorden die je nu hebt veilig zijn
Je kunt je wachtwoorden checken op de politiewebsite bij Check je hack. De tool checkt of jouw e-mailadres vrijgekomen is bij een datalek. "Als dat dan zo is, weet je dat je je wachtwoord moet veranderen." Bij problemen of als je hulp nodig hebt, kunnen mensen terecht bij Digitaal Veilig Limburg. Dat is een site die is opgezet door Limburgse gemeenten waar mensen terecht kunnen met betrekking hun digitale veiligheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!