Frank Wassenberg (PvdD) ziet Kamerzetel in rook opgaan

Frank Wassenberg staat op de vierde plek van de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren. © L1
Na acht jaar lijkt er einde te komen aan het Tweede Kamer lidmaatschap van Frank Wassenberg. De 57-jarige politicus uit Geleen stond op de vierde plek op de lijst voor de Partij voor de Dieren (PvdD).
De partij staat in de voorlopige prognose op drie zetels.

Teleurstelling

Een grote teleurstelling voor Wassenberg. "Kamerlid zijn is natuurlijk een heel onzeker bestaan, je weet nooit of het een maand later afgelopen is, maar het is wel erg teleurstellend." Toen de politicus uit Geleen om 2:30 uur naar bed ging, stond de PvdD nog op vier zetels. "Ik voelde me toen triest omdat ik twee collega's zou gaan verliezen, maar dacht wel dan houden we de schade nog beperkt. Alleen toen ik om 6:00 uur donderdagochtend wakker werd, stonden we nog maar op drie zetels en bleek dat ik ook mijn plek kwijt was."

Laatste twee weken

Wassenberg had al met een daling van het aantal zetels rekening gehouden. "Zeker de afgelopen week toen de peilingen begonnen te kantelen. Want anderhalve week geleden stonden we nog op zeven zetels." Hoop dat de Geleendenaar toch nog via een restzetels Kamerlid blijft, heeft hij niet. "Ik heb gekeken naar andere partijen die ook op 3 zetels staan, maar ik verwacht niet dat we daar kans opmaken." Ook op voorkeursstemmen zal Wassenberg vermoedelijk niet opnieuw in de Tweede Kamer komen. "Daar heb ik waarschijnlijk te weinig stemmen voor gekregen. Ik ga er echt vanuit dat dit mijn laatste twee weken als Kamerlid zullen zijn. Zonde, want ik had op veel onderwerpen nog willen oogsten."

Vertrouwen

Wassenberg is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdD. Eerder verving hij van 17 november 2015 tot 18 oktober 2016 Esther Ouwehand als Kamerlid. Hij kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen acht jaar. "Het was heel hectisch, maar ik vind dat we veel voor elkaar hebben gekregen. Je bent niet alleen een goed Kamerlid als je de allerbeste bent in de materie, maar je bent ook een goed Kamerlid als je kunt rekenen op het vertrouwen van Kamerleden van andere fracties. Dat maakt het extra zuur dat ik nu niet verder kan, want een collega moet die contacten en het vertrouwen weer opnieuw gaan opbouwen."

Trots

Wassenberg is het meest trots op de wetswijziging die hij een halfjaar geleden voor elkaar kreeg over de aanpak van dierenmishandeling en dierverwaarlozing. "Dat voelt wel echt als het kroonjuweel in acht jaar Kamerlidmaatschap. Dierenbeulen kunnen door de wetwijziging onder andere een levenslang houdverbod krijgen en de maximale gevangenisstraf is door de aanscherping van de wet van drie naar vijf jaar gegaan. Ook komt er een verbod om je eigen huisdier te doden. Om deze aanscherpingen voor elkaar te krijgen, ben ik jaren bezig geweest."

Toekomst

Hoe de toekomst van Wassenberg eruit gaat zien, weet hij nog niet. "Ik heb nog geen enkel idee, ik weet ook nog maar een paar uur dat mijn Kamerlidschap eindigt, dus het is nog te vers om al over mijn toekomst nagedacht te hebben. Ik ben echter pas 57 dus ik hoop me nog wel een paar jaar verdienstelijk te maken voor de maatschappij en de dieren."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!