Palestina-demonstratie op station Roermond

Protest bij station Roermond. © Fer Traugott
Op het treinstation van Roermond werd donderdagavond actie gevoerd voor de situatie in Gaza. Vanaf 18:00 uur hielden onder andere hulporganisatie MiGreat en diverse pro-Palestijnse bewegingen zogenoemde sit-ins.
Ook in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Alkmaar en Enschede werd actie gevoerd.

Staakt-het-vuren

De demonstranten willen een staakt-het-vuren in Gaza. "Wij eisen een einde aan de genocidale oorlog tegen Gaza, de etnische zuivering en geforceerde verplaatsing van Palestijnen en de Israëlische blokkade van de Gazastrook", liet Dagmar Bosma van MiGreat eerder weten. Door de sit-ins op stations hopen de actievoerders zo veel mogelijk mensen te bereiken, aldus de organisatie.

Eerder protest

Vorige week donderdagavond waren er vergelijkbare protesten in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen. Daar verzamelden zich toen honderden betogers, evenals bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Aan de bel

De NS en ProRail trokken vorige week aan de bel over de demonstraties op treinstations. In een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad schetsten de spoororganisaties dat de demonstraties hen voor een dilemma plaatsen. Aan de ene kant leiden de protesten 'mogelijk tot overlast en onveilige situaties', aan de andere kant erkenden de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed is beschermd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!