Topadviseur veiligheid gestopt bij Chemelot

Chemelot in Sittard-Geleen © ANP
De onafhankelijke veiligheidsadviseur van Chemelot heeft afgelopen zomer zijn werkzaamheden beëindigd. Dat blijkt uit navraag van L1.
Prof. dr. ir. Genserik Reniers werd begin 2020 aangetrokken als onafhankelijk topadviseur van de directie van Chemelot Site Permit bv, de houder van de overkoepelende vergunning van het industriecomplex in Sittard-Geleen.
Reniers, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, is een internationale autoriteit op het gebied van veiligheid bij chemische bedrijven.

Scherp houden

Reniers werd als adviseur aangetrokken "om invulling te geven aan een gewenste kritische en onafhankelijke vorm van checks & balances. Op die manier blijft Chemelot scherp bij het realiseren van de veiligheidsdoelstellingen", schreef Chemelot destijds in een persbericht.
Naar nu blijkt is Reniers afgelopen zomer gestopt met adviseren. Dat hangt volgens Reniers samen met een nieuwe structuur van Chemelot Site Permit die in oktober zou ingaan, maar dat is niet gebeurd.

Raad van Advies

Reniers heeft Chemelot bij z'n vertrek geadviseerd om een onafhankelijke Raad van Advies op te richten. Of Chemelot dat advies overneemt, is nog niet besloten. De nieuwe structuur voor Chemelot Site Permit is uitgesteld tot volgend jaar, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf Chemelot Site Permit (CSP) is verantwoordelijk voor het beheer van de overkoepelende vergunning van het Chemelot-complex met 60 fabrieken, die ook nog een eigen deelvergunning hebben. De CSP-directie bestaat uit de directeuren van chemiebedrijf Sabic, facilitair bedrijf Sitech en van het Chemelot-terrein. CSP houdt volgens de eigen website "toezicht op de bedrijven op Chemelot met betrekking tot het voldoen aan wet- en regelgeving."

Eigen vlees

Het binnenhalen van de 'grote naam' Reniers was een van de maatregelen van Chemelot om uit te stralen dat de slager niet alleen zijn eigen vlees keurt. Reniers schreef meer dan 200 artikelen in vaktijdschriften en heeft meer dan dertig wetenschappelijke boeken (mede)geschreven.

Rechtszaak

In de Chemelot-rechtszaak, die eerder deze maand speelde, staat de rol van Chemelot zelf ook ter discussie. Het Openbaar Ministerie vindt dat vergunninghouder Chemelot medeverantwoordelijk is voor een aantal zware ongelukken. Chemelot stelt dat zij geen 'waakhond' is, de bedrijven zijn zelf juridisch verantwoordelijk voor de veiligheid. Het OM heeft een boete van 7,5 miljoen euro tegen Chemelot geëist, waarvan een deel voorwaardelijk. De rechtbank oordeelt eind januari.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!