Jan Jeucken lost mysterie extreem lange penis vleermuis op

Jan Jeucken in 2020. © L1 (Ruud van Broekhoven)
Dankzij Jan Jeucken uit Horst aan de Maas hebben onderzoekers het mysterie over een extreem lange penis bij een vleermuissoort kunnen oplossen.
Jeucken (72) filmt al acht jaar vleermuizen, de zogenoemde laatvliegers, op de zolder van de Sint-Matthiaskerk in Castenray bij Venray. Dankzij beelden van paringen konden onderzoekers vaststellen wat het dier allemaal doet met zijn lange geslachtsdeel.

Niet voor penetratie

De vleermuis gebruikt zijn uitzonderlijk grote penis niet voor penetratie, maar als een 'arm' tijdens het paren, concludeert een Europees team nu na bestudering van onder meer de beelden uit Castenray.
Jeucken heeft 93 paringen op beeld staan. Voor de eerste keer is daarmee een zoogdier gedocumenteerd dat zich voortplant zonder te penetreren tijdens de paring, meldt een 'verbijsterde' onderzoeker van de universiteit van het Zwitserse Lausanne. Met de penis duwt het mannetje de staarthuid bij het vrouwtje opzij. Daarna volgt een lange, stille omhelzing, waarbij sperma wordt overgedragen. Hoe dat precies gebeurt, moet nog verder worden onderzocht, aldus Jeucken.

Zeven keer langer

De penis van de laatvlieger is ongeveer zeven keer langer dan de lengte van de vagina's van vrouwelijke laatvliegers. Ook opmerkelijk is dat de eikel uitzet in de vorm van een hart en veel breder wordt dan de vagina van de partner. Daarmee is elke penetratie onmogelijk, aldus de onderzoekers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!