Niet alle stembureaus voor iedereen toegankelijk

Stembureau © iStock
Op 626 plaatsen in Limburg is het woensdag mogelijk om te stemmen. Maar niet al deze stembureaus zijn toegankelijk of bereikbaar voor mensen met een lichamelijke beperking, ook al zou dat wel moeten.
Ongeveer 1 op elke 22 stembureaus is niet toegankelijk voor mindervaliden. Dat blijkt uit een analyse van de NOS op basis van data van Open State Foundation. Die organisatie heeft de gegevens verzameld voor het platform Waar is mijn stemlokaal?.

Niet toegankelijk

In 18 van de 31 Limburgse gemeenten zijn alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat geldt echter niet voor bijna 30 locaties, ongeveer 4,6 procent van het totaal. Op deze locaties is bijvoorbeeld een trap, een hoge drempel of smalle doorgang aanwezig waardoor het stembureau niet geschikt is voor mensen in een rolstoel.

Maatregelen

Veel gemeenten nemen wel maatregelen om de stembureaus zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo worden er bijvoorbeeld drempelhulpen neergelegd zodat mensen daar met hun rollator overheen kunnen lopen. Ook plaatsen enkele gemeenten hellingbanen voor mensen die een trap niet op kunnen komen.
Ook zijn er gemeenten die voor de verkiezingen speciaal vervoer regelen voor mensen met een beperking, naar het stembureau en terug. Dit gebeurt onder meer in Sittard-Geleen.

Verplicht

Sinds 2019 moeten gemeenten ervoor zorgen dat alle stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Zo moet elk lokaal minstens een stemhokje met een verlaagd schrijfblad hebben, voor mensen in een rolstoel. Ook moet er zo dicht mogelijk bij de ingang een parkeerplaats voor gehandicapten zijn. Obstakels moeten worden weggehaald.
Als dat niet lukt, moeten gemeenten aan hun gemeenteraad uitleggen om welke bureaus het gaat en waarom die niet toegankelijk zijn.

Kieskompas

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Limburgers die op 22 november gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kunnen een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden.

De data voor zit onderzoek zijn verzameld door Open State Foundatio. Op waarismijnstemlokaal.nl kun je eenvoudig het stemlokaal vinden dat het dichtst bij jou in de buurt is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!