Het einde van de luidruchtige AWACS-toestellen is in zicht

Een Boeing E-7 van de Australische luchtmacht © Istock
Schinveld en Brunssum en omstreken mogen gaan hopen op minder geluidsoverlast door AWACS-toestellen.
Fabrikant Boeing meldt dat de NAVO opdracht heeft gegeven nieuwe toestellen te bouwen. Die zouden vanaf 2031 worden ingezet.
De AWACS-toestellen vliegen vanaf de basis in het Duitse Geilenkirchen, net over de grens bij Schinveld. Sinds 1982 worden daar Boeing E-3A's voor gebruikt, militaire versies van de Boeing 707. Een toestel dat toen al verouderd was.

Overlast

De geluidsoverlast was altijd het grootste bezwaar tegen de AWACS-vluchten. In de afgelopen 40 jaar werden de toestellen door modernisering wel wat stiller, maar ze zijn nog altijd aanzienlijk luidruchtiger dan modernere vliegtuigen.
De NAVO heeft nu besloten de E3's te vervangen. Opnieuw door een militaire versie van een Boeing, deze keer de 737, een toestel dat sinds 1985 wordt gebouwd en nog steeds in productie is. Die militaire versie heet E-7A.
Een AWACS-radarvliegtuig van de basis in Geilenkirchen. © Istock

Paddenstoel

De direct herkenbare paddenstoel op de rug van de AWACS-toestellen verdwijnt daarmee ook. De E-7A heeft een langwerpige radarinstallatie op de rug. Dat toestel heeft ook maar twee motoren, terwijl de voorganger er vier heeft.
Boeing zegt dat de NAVO vooralsnog zes nieuwe AWACS-toestellen heeft besteld. Op dit moment worden 14 oude toestellen gebruikt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!