De Limburgers achter de kleinere politieke partijen

Posters van de 'kleinere' partijen © L1
Woensdag 22 november mogen we naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer. Naast de bekende politieke partijen doen er ook nieuwe, nog kleine partijen mee. We spreken drie Limburgers die op zo’n lijst staan.
Het zijn Tom Huijs uit Horst van de Libertaire Partij, Ria Ottenhoff uit Kerkrade van Samen voor Nederland en Wiel Ladeur uit Heerlen van de PartijvdSport.

Het libertaire geluid

Tom Huijs (34) is de nummer 6 van de Libertaire Partij. De partij gelooft in een open samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om zijn eigen toekomst na te streven. Dat gaat volgens de partij gepaard zonder beperkingen door overbodige regels van de overheid. Ondanks dat de Libertaire Partij al vaker aan verkiezingen heeft deelgenomen, is het de partij nog nooit gelukt om eigen volksvertegenwoordigers verkozen te krijgen. Huijs weet dat de kans dat hij in de Tweede Kamer komt nihil is. Hij vindt het wel heel belangrijk dat het libertaire geluid gehoord wordt.

Flyeren is verleden tijd

De laatste dagen voor de verkiezingen staan voor Huijs niet in het teken van flyeren en campagnevoeren. De vorige verkiezingen was hij wel druk met het plakken van posters in heel Limburg. "Uiteindelijk kost dit je heel veel tijd en levert je dat heel weinig op", zegt Huijs. "Als je rond rijdt en je ziet die verkiezingsposters met de lachende mensen. Mij zegt dat verder niet heel veel en ik denk dat dat voor andere mensen ook zo geldt", laat hij weten.

'Regeer je eigen leven'

Volgens Huijs komen de traditionele partijen vlak voor de verkiezingen met mooie beloftes en mooie praatjes: "En zodra de stemmen binnengeharkt zijn gaan ze weer vrolijk door op hun eigen koers en wordt er niet meer naar de stemmer geluisterd. Onze verkiezingsbelofte is dan ook: regeer je eigen leven. Wij vragen alleen van u: 'Stem op ons, dan laten we u vervolgens met rust'."

Uit de euro

Een nieuwe partij is Samen voor Nederland. Ria Ottenhoff (63) staat op plek 24. "Ik ga niet de Kamer in, je moet me zien als lijstduwer", zegt ze. De partij stelt Nederlanders op plaats één, de grenzen moeten dicht en ze willen af van de euro. Wat het alternatief wordt van onze huidige munt is echter nog niet helemaal duidelijk.

Bestaanszekerheid

Net als bij zoveel partijen is ook bij Samen voor Nederland bestaanszekerheid een belangrijk thema. "De boodschappen moeten goedkoper zodat ook de armeren gewoon gezond voedsel kunnen kopen", legt Ottenhoff uit. En ook dit zou gefinancierd moeten worden door 'minder aan het buitenland te spenderen'.

Partij vd Sport

Voor Wiel Ladeur (62) is gezondheid en vitaliteit het belangrijkste. Hij staat op de vijfde plaats van de lijst PartijvdSport. Vanaf zijn 18e is hij politiek actief. "Sport moet gratis toegankelijk zijn voor jongeren. Op die manier investeer je in de de gezondheid van de jeugd, waardoor ze daar op latere leeftijd profijt van hebben. De overheid moet hierin investeren. Het betaalt zich terug doordat de zorgkosten uiteindelijk omlaag zullen gaan", legt Ladeur uit.

Hoop op één zetel

In de sportclub in Hoensbroek deelt Ladeur flyers uit. "Dit is de doelgroep waar ik het van moet hebben. Daarnaast kun je me deze dagen vinden in verschillende stadscentra. We gaan voor minimaal één zetel! En ik hoop natuurlijk middels voorkeursstemmen gekozen te worden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!