Duitsland investeert negen miljoen in Einstein Telescoop

Een prototype van de Einstein Telescoop. © ANP
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag besloten om negen miljoen euro te investeren in de planning en haalbaarheidsstudie voor de Einstein Telescoop.
Dat laat Bondsdaglid Ye-One Rhie (SPD) weten in een persstatement.

Miljoenen

In 2024 komt er drie miljoen euro vrij, in de twee daarop volgende jaren nog eens zes miljoen euro. "De Euregio Maas-Rijn in het drielandenpunt van Duitsland, België en Nederland is de meest waarschijnlijke en beste locatie voor de Einstein Telescoop", meldt Rhie. Ze spreekt van 'optimale omstandigheden voor baanbrekend Europees onderzoek'.

Einstein Telescoop

De Einstein Telescoop is een constructie waarbij zwaartekrachtgolven worden gemeten. Daarmee kan men op een nieuwe manier het universum waarnemen. De telescoop zou gebouwd moeten worden in Zuid-Limburg, met vertakkingen naar Duitsland en België. Volgens experts zou de locatie geschikt zijn, omdat hier trillingen van buitenaf uit te sluiten moeten zijn. Een besluit over de locatie van de Einstein Telescoop valt in 2025. Er loopt een onderzoek naar wat de beste vestigingsplek zou zijn voor de telescoop. Ook Sardinië in Italië wil de telescoop graag hebben.

Grens

Het project is grensoverschrijdend. Begin oktober sloegen Nikhef, het nationale instituut voor subatomaire fysica, en het Deutsches Zentrum für Astrophysik (DZA) de handen ineen om samen het wetenschappelijk instrumentarium te ontwikkelen.
Benieuwd hoe de telescoop werkt? Dat leggen we uit in onderstaande video:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!