OLS-stichting uitgeschreven bij kamer van Koophandel

Schietbomen op het OLS 2018. © L1 (Loes Schreurs)
De overgebleven bestuursleden van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) 2024 in Nederweert zullen op zoek moeten naar een nieuwe stichting. De stichting die dit najaar in het leven is geroepen om het OLS te organiseren, is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Volgens Peter Willekens, die deze week met twee andere bestuursleden uit het bestuur stapte, is de 'Stichting OLS Nederweert 2024' opgeheven omdat die eigendom was van één van de vertrokken bestuursleden.

Eigenaar opgestapt

"We hebben in september een bestaande stichting aangepast om zo min mogelijk tijd te verliezen bij het op poten zetten van een OLS-organisatie", zegt hij. "Nu de eigenaar van de stichting is opgestapt, is ook de stichting weg."
Voorzitter Willekens, oud-wethouder van de gemeente Nederweert, vertrok deze week met twee bestuursleden uit het stichtingsbestuur omdat er een verschil van inzicht is ontstaan over hoe het OLS moet worden georganiseerd. Wat het verschil van inzicht precies is, wil Willekens niet duiden. Van de vijf bestuursleden zijn er nog twee over.

Om tafel

Vrijdagavond gaat de OLS-Federatie, het overkoepelend orgaan waar zo'n 150 schutterijen en gildes uit Nederlands en Belgisch-Limburg bij zijn aangesloten, om tafel met leden van Schutterij Sint Antonius Nederweert die in juli 2023 het OLS wonnen. Niet duidelijk is wat precies de consequenties zijn van het uiteen klappen van het OLS-bestuur in Nederweert. Zeker is dat een organisatie van een Oud Limburgs Schuttersfeest niet gebaat is bij tijdverlies of oponthoud omdat er veel komt kijken bij het organiseren van één van de grootste volkscultuurfeesten van onze provincie.

Kogelvangers

Sint Antonius Nederweert moest in oktober al afwachten of de najaarsvergadering van de OLS-Federatie akkoord ging met een Oud Limburgs Schuttersfeest waarbij geschoten zou gaan worden op kogelvangers. Sint Antonius had in een vrij laat stadium meegedeeld het OLS niet zonder kogelvangers te kunnen organiseren. De kritiek van andere schutterijen op Nederweert was daarop niet mals. Een nipte meerderheid gaf tijdens de jaarvergadering aan Nederweert toestemming om in 2024 het OLS met kogelvangers te gaan organiseren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!