Valkenburgse ondernemers claimen 10 miljoen bij provincie

In Valkenburg worden de straten schoongemaakt na de wateroverlast. © Orange Media
Een deel van de ondernemers in Valkenburg die door de watersnood van 2021 getroffen zijn, hebben een claim van 10 miljoen euro neergelegd bij de provincie.
De ondernemers vinden dat de omzetschade die ze door de watersnood geleden hebben, niet genoeg gecompenseerd is.

Strenge criteria

Voor die misgelopen omzet heeft de overheid een tegemoetkomingsregeling getroffen: Tegemoetkoming omzetschade na waterschade Limburg en Noord-Brabant (TOWL). Maar er is nog weinig gebruik gemaakt van die regeling, omdat de criteria volgens de ondernemers te streng zijn.

Dikke stapel

De ondernemersvereniging heeft daarom 'een dikke stapel' aanvragen voor de omzetdervingsregeling aangeboden aan gedeputeerde Stephan Satijn. Zo willen de ondernemers de omzetschade kenbaar maken, buiten de formele aanvraagprocedure om. "We leggen een claim van ruim 10 miljoen euro neer bij de Provincie. Dat is maar een fractie van de totale omzetschade. Want we zijn bij de horeca en winkels in de kern Valkenburg binnen gelopen. Maar in werkelijkheid gaat het natuurlijk om veel meer ondernemers", laat Lars Dorren, die de horeca in de ondernemersvereniging vertegenwoordigt, weten.

'Meer niet geholpen dan wel'

Ook burgemeester Daan Prevoo maakt zich hard voor de compensatie van de ondernemers. Hij vindt dat het Rijk de ondernemers niet goed genoeg geholpen heeft: "Er zijn meer ondernemers niet dan wel geholpen". Tegenover omroep Heuvelland Vandaag verklaart hij opnieuw naar het gouvernement te gaan als de schaderegeling niet wordt aangepast. "We gaan dan niet alleen naar de provincie, maar ook naar de minister van Justitie en Veiligheid", aldus Prevoo.

Signaal

Satijn laat aan Heuvelland Vandaag weten dat hij de formulieren gaat lezen en gaat bekijken of er mogelijkheden zijn om de regeling aan te passen. "Ik ben blij dat de ondernemers en de burgemeester een signaal afgeven, maar over de situatie die ze schetsen ben ik niet tevreden", zegt hij. "Helemaal niet zelfs. De noodkreet is helder en ik ga vanuit mijn rol kijken wat ik daaraan kan doen. Ik zal er ook met de verantwoordelijke minister communiceren. De ondernemers moeten er iets aan hebben, we zijn ondernemersgericht."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!