Agrariërs: 'Waterschap schuldig aan ondergelopen land'

Een natte akker van Lauran Geurts in Oirlo. © L1 (Peter Beeker)
Agrariërs uit onze provincie hebben stevige kritiek geuit op Waterschap Limburg. Ze vinden dat het waterschap zich niet aan afspraken houdt, te weinig onderhoud pleegt en daardoor schuldig is aan de onder water gelopen akkers en weilanden in met name Noord-Limburg.
"De slogan van het waterschap is 'Met de omgeving, voor de omgeving'. Maar nu het onafgebroken blijft regenen, betaalt diezelfde omgeving eenzijdig de rekening", zegt bestuurslid Peter van Dijck van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). "Waterschap Limburg houdt zich niet aan de peilafspraken zoals die zijn gemaakt met de omgeving. Er wordt al maanden gevraagd om een meer actieve houding. Signalen worden slecht gehoord en mensen voelen zich niet serieus genomen. Pas na herhaaldelijk of schriftelijk klagen komt er iets van beweging."

Onder water

Volgens de agrariërs had het waterschap kunnen voorkomen dat hun land in de afgelopen weken als gevolg van de vele regenval onder water zou komen te staan. De LLTB zegt al jaren voor een flexibeler watersysteem te pleiten. "We moeten ons dan ook niet wijs laten maken dat dit een verrassing is", aldus Van Dijck. "Dit zagen we aankomen en we hebben er ook voor gewaarschuwd. De afspraak is dat bij wateroverlast het water weg moet kunnen. Als er water óp het land staat, ben je te laat. De manier waarop nu onderhoud plaatsvindt, blijkt zowel qua aansturing als uitvoering ver beneden peil. Iedereen heeft de mond vol van klimaatadaptatie en dat boer en burger daarin stappen moeten zetten. Mogen we niet hetzelfde verwachten van een waterschap?"

Gesprek

De bond heeft Waterschap Limburg uitgenodigd voor een gesprek. Een woordvoerder zegt dat het waterschap hier 'uiteraard welwillend' op heeft gereageerd. "We gaan op korte termijn met elkaar om tafel zitten en onder meer spreken over de grote hoeveelheid regen die is gevallen en de gevolgen hiervan voor de sector." Het waterschap wil tot die tijd niet inhoudelijk reageren op de stevige kritiek van de land- en tuinbouw.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!