Eerste keer naar de stembus: de jonge kiezer aan het woord

Stockfoto. © iStock
Als je nu 18, 19 of 20 bent mag je de eerste keer stemmen voor de Tweede Kamer. Wij vroegen ons af hoe Limburgse jongeren denken over politieke thema's zoals klimaat, onderwijs en wonen?
"Ik heb best een grote studieschuld", vertelt de 20-jarige Janske Bijlmakers uit Nederweert. "En toen ik laatst het mailtje kreeg, waarin stond dat ik rente op rente ga betalen, dan maak ik mij wel zorgen."

Panel

Janske is een van de deelnemers van het L1-jongerenpanel. Samen met eerste stemmers Bente, Brannan, Jasper, Julia en Sjoerd praat zij in vijftien korte afleveringen van het online-programma Mijn Eerste Stem, over wat zij vindt van de vraagstukken rondom klimaat, de problematiek rondom wonen en wie volgens haar Mark Rutte moet opvolgen.
Benieuwd hoe de jongeren over andere politieke kwesties denken? Kijk op ons YouTube-kanaal.

Politiek actief

In een speciale aflevering van de reeks zijn wij op pad gegaan met jongste statenlid van Limburg: de 23-jarige Anne Wesseling uit Baarlo. "Mensen vragen zich af waarom zo'n jong iemand de politiek ingaat", vertel Wesseling. "Maar ik vind het heel leuk om hier in de Staten alles mee te krijgen. Juist hier worden zo'n belangrijke beslissingen genomen voor jongeren", aldus Wesseling. "Het gaat echt wel over onze toekomst, daarom vind ik het zo belangrijk dat jongeren daar zelf inspraak op leveren."

Kieskompas

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Limburgers die op 22 november gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kunnen een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!