Toch Zwarte Piet in Hout-Blerick; gemeente Venlo wil gesprek

De sit-in tijdens de commissievergadering in het Venlose stadhuis © Extinction Rebellion
De gemeente Venlo gaat in gesprek met de organisatoren van de Sinterklaasintocht in Hout-Blerick. Bij het evenement worden Zwarte Pieten ingezet. Woensdagavond was er een protestactie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion de raadszaal tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten bij Sinterklaasactiviteiten in de gemeente.
Met een sit-in verstoorden de actievoerders de commissievergadering die daar bezig was. Een woordvoerster van de gemeente liet na het protest weten dat alle Venlose sinterklaascomités aan de gemeente hebben bevestigd dat ze zijn overgestapt op roetveegpieten. Maar dat antwoord blijkt een dag later niet helemaal te kloppen.

Toch Zwarte Piet

Uit een rondvraag van L1 blijkt dat bij de Sinterklaasviering in Hout-Blerick nog steeds Zwarte Pieten rondlopen. "Het is een mix van roetveegpieten en Zwarte Pieten", laat Marcel Delissen van het Kindervakantiewerk Hout-Blerick weten. De organisatie wil verder niet inhoudelijk reageren op vragen van L1. "Als het over de Zwarte Pietendiscussie gaat... helaas. Ik ga eerst in overleg met de rest van het bestuur."
De gemeente Venlo wil opheldering over de zaak. "Deze informatie was ons niet bekend. We gaan daarover in overleg met de vereniging in Hout-Blerick."

Eigen onderzoek

Andere organisatoren van de Sinterklaasevenementen in Venlo hebben weinig begrip voor de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion. "We vinden het vervelend", zegt voorzitter Jean-Paul Damen van de organisatie van het Sint Nicolaasweekend in Belfeld. "Zeker als ik lees dat ze eigen onderzoek gedaan hebben. Dan vraag ik me af hoe en met wie, want ze hebben ons hiervoor niet geraadpleegd." Bij de intocht in Belfeld zijn vanaf dit jaar nog alleen maar roetveegpieten te vinden. "De actievoeders baseren zich op foto's van voorgaande jaren. Als we het dit jaar voor het eerst doen, staan daar natuurlijk ook nog geen foto's van op onze kanalen."
Ook in Velden zijn er alleen maar roetveegpieten. "Wij zijn afgelopen jaar al overgestapt op volledig roetveeg", laat Dennis Slaats van de organisatie weten. In Venlo en Blerick hadden ze al geen Zwarte Pieten meer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!