Protest tegen zwarte piet in Venlose raadszaal

De sit-in tijdens de commissievergadering in het Venlose stadhuis © Extinction Rebellion
Actiegroepen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion hebben woensdagavond actie gevoerd in de Venlose raadszaal.
Met een sit-in verzetten ze zich tegen de vermeende aanwezigheid van Zwarte Piet tijdens sinterklaasvieringen in de gemeente.

Inclusief

Volgens KOZP en Extinction Rebellion wordt in Venlo en Blerick weliswaar een 'inclusief sinterklaasfeest' gevierd, maar geldt dat niet voor bijvoorbeeld Arcen, Velden en Belfeld. KOZP baseert zich op eigen onderzoek, dat zou uitwijzen dat in die plaatsen nog zwarte pieten of roetveegpieten worden ingezet die niet van zwarte pieten te onderscheiden zijn. Eerder maakte de actiegroep al duidelijk ook te demonstreren tegen 'grijze piet, bruine piet, of andere vormen van zwarte piet met minimale veranderingen.'

Intocht zondag

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat alle Venlose sinterklaascomités aan de gemeente hebben bevestigd dat ze zijn overgestapt op roetveegpieten. Ook in de plaatsen die KOZP noemt. Volgens de woordvoerster zei KOZP dat ze zich baseren op foto's op de website van de organisaties. "Terwijl de intocht pas aanstaande zondag is en de verenigingen inmiddels allemaal zijn overgestapt op roetveegpieten", aldus de woordvoerster, die daarom zegt verbaasd te zijn over het protest.

Vergadering

In de raadszaal was op het moment van de actie een commissievergadering bezig, die daarna ook weer werd hervat. Volgens de politie was tijdens het protest een tiental demonstranten aanwezig in de zaal. Of er aanhoudingen zijn verricht, wist een politiewoordvoerster niet.
Maandag voerden leden van KOZP en Extinction Rebellion actie in het gemeentehuis van Elburg. Ook daar vroegen ze met een sit-in aandacht voor de aanwezigheid van Zwarte Piet in de Gelderse gemeente.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!