Stuw defect: Maas hoger en kanaal vaker dicht

Door schade aan de stuw bij Borgharen komt de Maas deze winter in Maastricht bij grote waterafvoer hoger te staan. Ook moet het scheepvaarverkeer op het Julianakanaal rekening houden met stremmingen.
Dat meldt Rijkswaterstaat. De stuw regelt hoeveel water er uit de Maas bij Maastricht richting Grensmaas stroomt.
Nog geen reparatie
Door een kapotte schuif kan een deel van de stuw niet uit het water, wat de afvoer belemmert. De beschadiging kwam boven water tijdens een inspectie. Reparatie is voorlopig niet aan de orde, want dit kan niet tijdens de hoogwaterperiode. Volgens Rijkswaterstaat duurt die tot april volgend jaar.
Kanaal
Als de waterafvoer in de Maas de komende maanden boven de 1100 meter per seconde komt, wordt de waterstand door de slechtere afvoer hoger dan normaal. Daarnaast gaat ook de keersluis bij Limmel dicht. Daar begint het Julianakanaal dat daarmee wordt afgesloten. Normaalgesproken gaat die sluis pas bij dicht een waterafvoer van 1600 tot 1800 kuub per seconde, om te voorkomen dat het kanaal overstroomt. Maar als de sluis bij Limmel dicht gaat, ligt ook de scheepvaart tussen Maastricht en Maasbracht stil.
Normaalgesproken is de waterafvoer in de Maas bij Maastricht zo'n 400 kubieke meter per seconde. Bij meer dan 800 kubieke meter spreekt Rijkswaterstaat van verhoogde afvoer.