Maastrichtse KNO-arts promoveert op onderzoek keelkanker

Femke Verhees is als KNO-arts werkzaam in het Maastricht UMC+. © L1/Maastricht UMC+
KNO-arts Femke Verhees van het Maastricht UMC+ is woensdag gepromoveerd op haar onderzoek naar keelkanker.
Uit haar onderzoek blijkt dat slechts één op de drie Nederlanders bekend is met het humaan papillomavirus (HPV).

Keelkanker

Ondanks dat er steeds minder mensen roken, krijgen toch meer mensen keelkanker. Volgens artsen is HPV daar de boosdoener van. Verhees concludeert na haar onderzoek dat Nederlanders hier niet goed van op te hoogte zijn. De Maastrichtse KNO-arts onderzocht niet alleen de kennis over HPV, maar ook welke medicijnen in de toekomst de overlevingskansen kunnen vergroten. Slechts de helft van de patiënten overleeft de eerste vijf jaar na diagnose.
Om het risico op kanker gerelateerd aan HPV te verminderen, worden kinderen vanaf tien jaar uitgenodigd om een HPV-vaccinatie te halen. Verhees: "Vaccinaties bieden een goede bescherming tegen het virus en HPV-gerelateerde kanker. Maar als ouders niet bekend zijn met HPV en de gevolgen, zullen ze hun kinderen minder snel laten vaccineren."

Medicijnen

Verhees heeft in haar onderzoek aangetoond dat een antiviraal medicijn kan zorgen voor schade in het dna van tumorcellen en er op die manier voor zorgt dat de tumorcellen sterven. Een ander medicijn blijkt ook goed in staat om hoofd-halstumorcellen te doden. Het derde middel blijkt alleen de groei van tumorcellen te remmen van hoofd-halskankers die niet door HPV zijn veroorzaakt.
Verhees heeft deze medicijnen in het laboratorium op tumorcellen getest. Het is nog niet helemaal duidelijk of de middelen alleen de tumorcellen aanvallen of ook de gezonde cellen. Voor dat de medicijnen bij hoofd-halskanker kunnen worden voorgeschreven, is verder onderzoek nodig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!