Bestrijden vogelgriep: 'Zorg voor minder pluimveebedrijven'

Nu er voor pluimveebedrijven weer een ophokplicht geldt vanwege de vogelgriep, wordt er ook weer gesproken over hoe de vogelziekte het beste bestreden of vermeden kan worden.
Volgens hoogleraar vergelijkende pathologie en vogelgriepexpert Thijs Kuiken is dat onder andere om de dichtheid van pluimveebedrijven in Noord-Limburg te verkleinen. Ook hoopt hij dat het aantal dieren per bedrijf kleiner wordt. Dat vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Duurzame oplossing
"Om op termijn echt een duurzame oplossing te vinden voor dit probleem, hebben we een aantal aanbevelingen gedaan voor de reorganisatie van de pluimveesector", vertelt Kuiken. "De bedrijfsdichtheid van de pluimveebedrijven in Noord-Limburg en de Gelderse Vallei is 12 tot 18 keer hoger dan het Europese gemiddelde." Daarom pleit de hoogleraar voor het verkleinen van de bedrijfsdichtheid.
Ook het verminderen van het aantal dieren per bedrijf zou volgens Kuiken kunnen helpen, omdat je zo minder risico loopt op de vogelziekte: "Er zijn immers minder dieren die binnenkomen en de ziekte kunnen verspreiden."
'Geen besmetting tussen bedrijven'
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), een belangenvereniging voor de boeren en tuinders, ziet nog geen heil in de aanbevelingen. Zo zou het verkleinen van de bedrijfsdichtheid niet bijdragen aan de bestrijding van de vogelgriep: "De afgelopen jaren hebben er geen uitbraken plaatsgevonden door overdracht tussen bedrijven. Dit betekent dat pluimveebedrijven hun hygiëneprotocollen heel goed op orde hebben", zegt LLTB-bestuurslid Theo Coumans. "Dit heeft er ook voor gezorgd dat de overheid inmiddels de verplichte ruiming binnen één kilometer van een besmet bedrijf heeft aangepast in het protocol."
'Watervogels grootste verspreiders'
Ook om het aantal dieren te verkleinen, is volgens de LLTB geen oplossing. Volgens de organisatie zou dat betekenen dat er meer locaties nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen: "Belangrijk is dat bij ontwikkelingen in het buitengebied rekening wordt gehouden met bestaande activiteiten", vindt Coumans. "Dat houdt in dat er geen nieuwe, natte natuur in de nabijheid van pluimveebedrijven moet komen. Wilde watervogels zijn immers de grootste verspreiders van vogelgriep."
Ophokplicht
Sinds dinsdag geldt er weer een ophokplicht voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt er een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels. Onlangs werd de ophokplicht nog opgeheven, maar omdat er twee nieuwe uitbraken van de vogelgriep waren ontdekt, is dat weer teruggedraaid. Zo moesten er bij een leghennenbedrijf in het Utrechtse Renswoude zo'n 65.000 kippen worden geruimd.
Noord-Limburg is pluimveehotspot
Volgens de LLTB ligt het belangrijkste pluimveegebied (voornamelijk kippen) van Nederland in Limburg en Noord-Brabant. Vooral in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Nederweert.