Proef geslaagd: tbs-patiënten op verlof met enkelband

De Rooyse Wissel. © L1
Na een succesvolle proef gaat tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum definitief enkelbanden inzetten bij patiënten die op verlof gaan. De band is bedoeld voor patiënten die zonder begeleiding buiten de hekken van de kliniek mogen komen.
Met dit elektronische toezicht wil de tbs-instelling controleren of de mannen zich aan de strenge afspraken houden die bij een verlof horen.

Afspraken

Er wordt vooraf bepaald waar iemand naar toe mag en welke route die neemt. "We kijken vooral of de patiënt afspraak betrouwbaar is. Dan kunnen we daarna ook kijken: heeft de patiënt zich aan die route gehouden". vertelt Aranea Bosch, afdelingshoofd bij de Rooyse Wissel.

Alert

Tijdens de proef die 2,5 jaar duurde hebben twaalf patiënten het ding om gehad. John (niet zijn echte naam) was er één van. "Je blijft alert, je wordt er constant aan herinnerd dat je dat ding om hebt."

Vluchtgevaarlijk

Eind 2019 werd door de toenmalig minister van Rechtsbescherming aangekondigd dat de proef bedoeld was voor vluchtgevaarlijke patiënten. Maar dat blijkt in de praktijk toch anders te gaan, zegt Michiel Verhees, adjunct-directeur van de tbs-kliniek in Oostrum. "Nee, als iemand vluchtgevaarlijk is, gaat die niet op verlof. Als iemand zou willen vluchten dan helpt een enkelband ook niet want die kunnen ze met een beetje moeite doorknippen. Het is voor ons een extra instrument."

Einde verlof

Tijdens de proef bij de kliniek in Oostrum zijn er géén patiënten met het extra toezicht op de vlucht geslagen of de fout in gegaan. Wel gebeurde het een enkele keer dat ze zich niet aan afspraken hielden. Dan gaat de kliniek met de tbs'er in gesprek en bij herhaling wordt het verlof stop gezet.
Behalve enkelbanden gebruikt de kliniek ook telefoons met een volg-app of polsbanden om patiënten op verlof in de gaten te houden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!