Water in de Maas staat hoog maar niet verontrustend

Hoogwater in Roermond. © Track '88
Het water in de Maas bij Sint Pieter in Zuid-Limburg staat woensdag hoog. In de loop van de dag zakt het rivierpeil weer, om waarschijnlijk aan het eind van de week weer te stijgen. De kans dat het water dan zo hoog komt te staan dat maatregelen nodig zijn schat Rijkswaterstaat op 20 procent.
Waterschap Limburg houdt de situatie scherp in de gaten maar noemt die niet verontrustend.

Veel regen

De hoge waterstand komt deels door de vele regen die in Nederland, maar ook in de Belgische Ardennen valt. Daarnaast zijn de Belgische waterbeheerders ook druk met het afvoeren van veel water, wat invloed heeft op het stuwbeheer in Wallonië. Daardoor kan de Maas in Zuid-Limburg voor korte periodes even stijgen en daarna weer dalen.

Weilanden of akkers onder water

De afvoer van de Geul neemt volgens het waterschap toe, maar er worden geen problemen verwacht. Later in de week stijgen de waterstanden in de beken in Noord-Limburg. Hier en daar zullen waterlopen buiten de oevers treden waardoor weilanden of akkers onder water kunnen komen te staan. Aanwonenden zullen er geen last van hebben, aldus het schap.

Stuw bij Borgharen

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de stuw bij Borgharen niet helemaal geopend kan worden, waardoor in die omgeving mogelijk eerder gebieden onder water lopen. Maar dat komt dus niet door hoogwater in de Maas. Afvoeren van de Maas die voor de komende dagen worden verwacht komen meerdere keren per jaar voor, aldus de waterbeheerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!