Inwoners boos en bezorgd om plannen zorgpension Brommelen

Slechts 30 mensen wonen in Brommelen, maar dat wordt binnenkort verdubbeld als er een woongemeenschap voor mensen met een verslavingsachtergrond en hardnekkige probleemhuurders wordt gerealiseerd.
Naast het plan om in het gehucht bij Nuth een sociaal pension te realiseren, ligt er nu ook een plan om op het terrein Skaeve Huse te plaatsen. Dat zijn huisjes die apart gebouwd worden voor mensen die veel overlast veroorzaken. Dat leidt tot frustratie bij bewoners: "Naast dat wij niet over de nieuwe plannen zijn ingelicht, is de omgeving er totaal niet geschikt voor."
Bewoner is niet het probleem
Zorginstelling Levantogroep, de bij het huidige zorgpension betrokken zorgaanbieder, heeft een vrijgekomen pand in Brommelen op het oog voor de herlocatie van het pension. Kenneth Hanzen uit Brommelen woont direct tegenover dit pand, net zoals zijn twee buren. Ook liggen er nog twee woningen aan de zijkant. "Het probleem is niet de bewoners zelf", benadrukt Kenneth Hanzen als er bij de L1 Nieuwsshow gevraagd wordt naar het probleem. "Maar wij vinden het geen goed idee dat dit type bewoner naar een gehucht als Brommelen komt. Er komen dan mensen te wonen met psychische of psychiatrische problemen met een actieve verslaving. Dat zijn mensen die uitbehandeld zijn, dus die willen verder hun dagelijkse ding doen en hun verslaving handhaven."
Op dit moment is het zorgpension gehuisvest op de Stationstraat in Nuth. Het is een voorziening in het kader van beschermd wonen, waarbij onder andere passende expertise in begeleiding en 24-uurs toezicht geborgd zijn. Volgens gemeente Beekdaelen voldoet het bestaande pension al langere tijd niet meer aan de maatstaven met betrekking tot met name veiligheid en gezondheid.
Scheve verhouding
Het verhaal heeft volgens Hanzen, die ook spreekt voor andere inwoners, meerdere facetten. Op de locatie in Brommelen zou plek zijn voor zo'n 24 tot 27 personen: 24 personen in het hoofdhuis en dan nog drie bewoners in Skaeve Huse. De omwonenden zeggen hier niet over te zijn ingelicht, wat voor veel frustratie zorgt.
Het inwonersaantal van Brommelen zou hiermee bijna verdubbeld worden. "Op een inwoneraantal van 30 oorspronkelijke bewoners is dat nogal een scheve verhouding", vindt Hanzen.
Omgeving niet geschikt
Daarnaast vinden inwoners dat de omgeving niet geschikt is. "Los van dat wij die mensen zorg en kwalitatief goede opvang gunnen, vragen wij ons af of dit daar de juiste plek voor is. Er is niets te doen bij ons. Er is nauwelijks openbaar vervoer en er zijn geen voorzieningen zoals een supermarkt. Wel is er op 100 meter afstand een café. Dat vinden wij ook gek, gezien deze mensen ook vaak een alcoholverslaving hebben."
Levantogroep wilde geen antwoord geven op vragen en verwees daarvoor door naar de gemeente. De gemeente heeft nog niet gereageerd.
Juridische weg
Op dit moment ligt er volgens Hanzen nog geen officiële aanvraag voor de huisvesting van de mensen met een verslavingsachtergrond. Wel is er een voorlopig koopcontract getekend voor het gebouw. "Tot er een officiële aanvraag is, kunnen we alleen aan de voorkant een tegengeluid laten horen en hopen dat Levanto niet verder gaat met de aanvraag. Mocht dat alsnog gebeuren en de gemeente moet het bestemmingsplan ontheffen of wijzigen, dan zullen we dat waarschijnlijk aanvechten via de juridische weg."