Opnieuw ophokplicht na nieuwe uitbraken vogelgriep

Kippen moeten vanwege de vogelgriep binnen blijven. © iStock
Er komt opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels, meldt het ministerie van Landbouw. Onlangs werd die nog opgeheven, maar er zijn inmiddels weer twee nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt.
Aanleiding voor de nieuwe ophokplicht is een geval van vogelgriep op een zorgboerderij in Middelie (Noord-Holland).

Pluimvee

De ophokplicht geldt voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt er een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels.

Limburgse Peel

Voor de Limburgse Peel werd de vorige ophokplicht pas eind augustus ingetrokken. Kippen en vogels zaten daar vanaf oktober 2022 al binnen. Voor het grootste deel van Nederland werd de ophokplicht toen al eerder ingetrokken.

Onvoorspelbaar

Nederland kampt al jaren met uitbraken van vogelgriep. "De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriepepidemie onvoorspelbaar is", aldus het ministerie van LNV. Volgens het departement past de meest recente uitbraak "in dat onvoorspelbare patroon". Het virus circuleert nog onder wilde vogels, waardoor ook pluimveehouderijen weer makkelijk besmet kunnen raken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!