Verkiezingen: Timmermans wel of geen premier?

Geert Gabriels © L1 (Dion Moonen)
Wat gaat de nieuwe partij GroenLinks-PvdA met de Maastrichtse lijsttrekker Frans Timmermans doen tijdens de verkiezingen op 22 november? Nog een kleine week en dan weten we het.
Nu alles erop wijst dat NSC van Pieter Omtzigt liever over rechts gaat, moet GroenLinks-PvdA wel de grootste partij worden om als linkse partij niet buiten de boot te vallen.

Geert Gabriels

Voor Geert Gabriels uit Weert lijkt een nieuwe plek in de landelijke politiek weggelegd. Hij was docent aardrijkskunde en gaf les aan de lerarenopleiding. Voor de partij Weert lokaal was hij raadslid en wethouder. Toen het college in het gouvernement viel, werd Gabriels gedeputeerde. Op de kandidatenlijst staat hij op plek 15, volgens de peilingen is GroenLinks-PvdA goed voor 24 zetels.

Den Haag

Geert Gabriels wil nu dan ook graag richting Den Haag. "Het is een plek waar ik het meeste kan doen en kan betekenen. Ook voor Limburg. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van agenten. Ik was laatst in Roermond bij de politie en daar hebben ze 100 politieagenten, terwijl ze in Amsterdam er 6000 hebben. Ook hier hebben we veel toeristen en grensoverschrijdende criminaliteit."

Rechts kabinet

Gabriels zou het heel jammer vinden als er een rechts kabinet zou komen. "Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Er zijn nog veel zwevende kiezers. Nederland smacht naar verandering. Wij willen de loonbelasting omlaag, het minimumloon omhoog. Ik denk dat ons positieve verhaal goed aansluit. De tijd van bezuinigingen is voorbij."
Om een aantal zwevende kiezers toch zover te krijgen, belt Gabriels bij mensen aan en vraagt hij wat er speelt. "Het gesprek aangaan. Dit heb ik gedaan in onder andere Maastricht en Weert."

Timmermans

Gabriels is de tweede Limburger die we tegenkomen op de lijst van GroenLinks-PvdA. Met lijsttrekker Frans Timmermans heeft hij niet alleen gemeen dat ze allebei dialect spreken. "We spreken allebei ook toevallig Russisch."

Kieskompas

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Limburgers die op 22 november gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kunnen een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!