Opfrisser: dit zijn de regels in het stemhokje

Woensdag mag je weer naar de stembus, om te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is niet iets wat je dagelijks doet natuurlijk. Daarom, hoe werkt dat stemmen ook alweer?
Dit zijn de regels en de belangrijkste weetjes:
Wat neem je mee?
Check voordat je het stembureau binnenwandelt even of je alles bij je hebt om te mogen stemmen. Dat houdt in:
- Een geldig identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
- De stempas die je per post hebt ontvangen
Het stemmen
Als je zowel een identiteitsbewijs en jouw stempas bij je hebt, kun je je melden bij een stembureau in jouw gemeente. Daar laat je jouw identiteitsdocument en de stempas zien. Als dat in orde is, krijg je een stembiljet én het rode potlood. Vervolgens mag je naar het stemhokje lopen om daar te gaan stemmen.
Rode potlood
Op het stembiljet kleur je met het rode potlood het rondje in van de persoon op wie je wilt stemmen. Heb je meerdere rondjes ingekleurd of iets op het biljet geschreven of getekend? Dan is jouw stem ongeldig als je het biljet inlevert. Heb je het verkeerde rondje ingekleurd en wil je toch een geldige stem uitbrengen? Dat kan dan nog steeds. Elke kiezer mag één keer om een nieuw stembiljet vragen bij de leden van het stembureau.
Het is ook mogelijk om een blanco stem uit te brengen: dan vul je gewoonweg niks in en lever je jouw stembiljet leeg in. Jouw stem telt dan alleen mee voor de berekening van het opkomstpercentage.
Geheim
De stemming is geheim. De stemhokjes zijn zo ingericht dat niemand kan zien op wie je stemt. Dat betekent ook dat er niemand bij jou in het hokje mag staan op het moment dat je je stem uitbrengt. Volgens de officiële regels mag zelfs een klein kind niet mee het hokje in. Mensen met een lichamelijke beperking mogen wel geholpen worden tijdens het stemmen.
Stemfie
Mag je een selfie maken waarop te zien is dat je stemt? Dat mag zeker! Je stem kan achteraf ook niet ongeldig worden verklaard als je een fotootje hebt geschoten van je roodgekleurde rondje. De Kiesraad benadrukt wel dat een kiezer bij het gebruik van een camera in het stemlokaal moet zorgen dat het stemgeheim van andere kiezers gewaarborgd blijft.
Opvouwen
Ben je tevreden met je ingevulde stembiljet? Dan vouw je 'm zo op dat niemand je keuze kan zien en stop je het stembiljet in de stembus.
Waar moet je op stemmen?
Je weet nu hoe je moet stemmen, maar heb je nog geen idee op wie? Dan kun je de stemhulp van Kieskompas raadplegen. Je doet dit aan de hand van stellingen met landelijke thema's. Kieskompas heeft ook een Limburgs tintje.