Arts luidt noodklok: vaker 'ouderdomsdiabetes' bij kinderen

Artsen maken zich grote zorgen over het toenemend aantal kinderen en jongeren met diabetes type 2, ook wel bekend als 'ouderdomsdiabetes'. Ook kinderarts Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ luidt de noodklok. "Hoe jonger de diabetes ontstaat, hoe meer levensjaren je inlevert."
Diabetes leidt tot veel andere gezondheidsproblemen. Daarom vragen het Diabetes Fonds en artsen dinsdag, op Wereld Diabetes Dag, extra aandacht voor de toenemende cijfers.
Gevolgen
In haar werk als kinderarts in het universiteitsziekenhuis in Maastricht ziet Vreugdenhil dagelijks de gevolgen van diabetes bij kinderen. "Kinderen hebben er last van. Ze moeten insuline gaan spuiten en medicijnen gebruiken. Maar op de langere termijn kan het ook hart- en vaatziekten of nierziekten veroorzaken. En we weten ook dat je door diabetes korter leeft."
'Kwaliteit van leven achteruit'
Hoe groot de groep kinderen met diabetes type 2 precies is, is niet bekend. Wel is duidelijk dat er in Nederland zo'n half miljoen kinderen overgewicht hebben. Daarmee neemt het risico toe om uiteindelijk ook diabetes te ontwikkelen. "Ik maak me daar echt zorgen over. Omdat het om kinderen gaat die nog een heel leven voor zich hebben. Maar ook de kwaliteit van leven voor deze jongeren gaat enorm achteruit."
Om het aantal kinderen met diabetes terug te dringen, zijn er volgens Vreugdenhil veranderingen in de maatschappij nodig. "De leefomgeving van kinderen moet gezonder worden. Het moet voor hen veel makkelijker worden gemaakt om gezond te leven. We moeten ook goede begeleiding geven aan kinderen met overgewicht en hun gezin om de verleidingen om ongezond te eten te weerstaan."