Meesteroplichter Wil H. trekt boetekleed aan in rechtbank

De rechtbank in Maastricht. © L1
Justitie eist drie jaar cel wegens grootschalige oplichting door Wil H. De 54-jarige man uit Geleen heeft volgens justitie jarenlang bedrijven en particulieren opgelicht. Hij trok dinsdag voor de rechtbank in Maastricht het boetekleed aan en deed een boekje open.
H. begon de zitting met excuses aan alle slachtoffers die hij in tien jaar heeft gemaakt. "Ik wil ook alle schulden aflossen", zei de verdachte die zijn slachtoffers voor meer dan 100.000 euro heeft opgelicht.

Alberto Stegeman

De meesteroplichter werd twee jaar geleden al ontmaskerd door tv-programma Undercover in Nederland met Alberto Stegeman. Niet lang daarna werd hij aangehouden nadat er een lijst van aangiftes bij de politie binnenkwam. Onder andere van bedrijven, maar ook van alleenstaande vrouwen.

Slimme constructie

Een van de bedrijven die Wil H. heeft opgelicht, is het installatiebedrijf waar hij zelf voor werkte. Hij gaf in de rechtbank toe dat hij via onderaannemers een constructie had bedacht waardoor hij zelf facturen kreeg betaald die eigenlijk aan het bedrijf betaald hadden moeten worden. Hiermee lichtte hij het bedrijf voor 54.000 euro op.

Horeca Maastricht

Ook een coffeeshop in Amsterdam en horecazaken in Maastricht werden slachtoffer van H. Hij factureerde opdrachten, maar maakte vervolgens het werk niet af en verzon allerlei smoesjes ("mijn vader of moeder is overleden") waarom hij de klus niet klaarde. Daarna ging hij weer bij de volgende opdrachtgever aan de slag. "Ik had zoveel werk, maar moest het ene gat vullen met het andere. Op een gegeven moment viel het als een kaartenhuis in elkaar", zei H. daarover.

Alleenstaande vrouwen

Naast bedrijven hebben ook enkele vrouwen die een relatie met H. hadden, aangifte van oplichting gedaan. Hij leerde ze kennen via datingsites. Daarna ging hij klusjes voor ze doen, kreeg hij daarvoor betaald, maar leverde hij ook hier maar half werk. "Ik deed me beter voor dan ik was en daarvoor moest ik veel liegen", zei Wil H. daarover. Een van de vrouwen verklaarde bijvoorbeeld dat hij stopcontacten aanlegde, die geen stroom gaven.

Slachtoffers

Van de slachtoffers was bij de zitting alleen zijn oud-werkgever aanwezig. Andere slachtoffers wisten niet dat dinsdag de rechtszaak was. Een vrouw uit Landgraaf, een van de slachtoffers van H., had er graag vanaf geweten, zo laat ze aan L1 weten. "Het is alweer een paar jaar geleden, voor mij hoeft het niet weer allemaal opgerakeld te worden. Maar we hadden het wel graag willen weten dat dit nu speelde", zegt de vrouw. De rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) laten weten dat alle slachtoffers per brief op de hoogte zijn gesteld van de rechtszaak.

Harvey

Ook de eigenaren van restaurant Harvey in Maastricht hadden graag willen horen wat Wil H. te vertellen had. Harvey betaalde 9000 euro voor een ventilatiesysteem, maar H. leverde broddelwerk af en liet daarna niets meer van zich horen. Een andere aannemer moest het werk afmaken. "Die man krijgt een award voor beste acteur. Ik wil nog zien of we ons geld terugkrijgen", zegt Mattias, een van de eigenaren van het restaurant.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!