Universiteit Maastricht: terughoudend met standpunt Gaza

Gebouw van de Maastrichtse universiteit in de binnenstad. © Jean-Pierre Geusens
De universiteit in Maastricht is terughoudend met standpunten over de oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.
Het bestuur van de instelling zegt dat sommige mensen vragen 'om een eenduidig standpunt in te nemen in een conflict', maar dat de universiteit vooral een verantwoordelijkheid heeft 'om ruimte en garanties te bieden voor een open en veilige dialoog'.

Afschuw

Het college van bestuur van de universiteit in Maastricht heeft maandag een verklaring naar buiten gebracht. De universiteitsbestuurders spreken daarin hun afschuw uit over geweld en mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten. "Emoties als angst en woede zijn volstrekt begrijpelijk. Daarvoor geven het geweld en de voortdurende dreiging ook alle aanleiding."

Mening uiten

De universiteit in de Limburgse hoofdstad zegt dat alle studenten en medewerkers hun mening moeten kunnen uiten. "Binnen onze instelling is er geen enkele plek voor antisemitisme, moslimdiscriminatie of andere vormen van discriminatie of uitsluiting. We laten vreedzame bijeenkomsten binnen de muren van de universiteit toe, zolang deze voldoen aan onze huisregels."
Andere universiteiten hadden eerder ook laten weten dat de oorlog in het Midden-Oosten leidt tot spanningen en zorgen onder studenten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!