Straatadvocaat Heerlen: dit vak leer je niet uit boeken

Desiree van Deurse (33) zit nu één jaar op haar plek als straatadvocaat in Heerlen-Noord. Ze helpt inwoners uit de wijk en omgeving met allerlei problemen. Het is onbetaald werk maar allesbehalve vrijblijvend.
"Het kost af en toe veel energie maar het levert natuurlijk ook wat op als je mensen daadwerkelijk kunt helpen", vertelt Van Deurse. Eén keer per week is het spreekuur. Vanuit een wijkgebouw kunnen mensen binnenlopen zonder afspraak.
Omgangsregeling
Daniël Plomp heeft een appje naar Van Deurse gestuurd of ze even tijd voor hem heeft. Hij heeft vragen over de omgangsregeling van zijn kind. "Wat ik vooral fijn vind, is dat Desiree zo goed bereikbaar is. Je krijgt altijd snel antwoord ook al stel je 's avonds een vraag per app."
Problemen
De eerste straatadvocaat van Limburg krijgt van alles op haar bordje. Mensen komen bij haar als ze problemen hebben met een huurcontract, gemeente-instanties of een andere juridische kwestie. "Ik ben geen jurist maar ik heb een goed netwerk van professionals waar ik advies kan vragen als dat nodig is."
Auto-ongeluk
Zelf heeft ze het ook niet gemakkelijk. Van Deurse is nooit helemaal herstel van een auto-ongeluk. Ze leeft van een uitkering en is ook mantelzorger voor één van haar kinderen. "Na mijn hbo-opleiding in de sociale pedagogie heb ik veel zelfstudie gedaan. Bovendien weet ik hoe het is om van het kastje naar de muur te worden gestuurd."
Het meeste werk doet Van Deurse vanuit thuis. De plek waar wekelijks het spreekuur is, verdwijnt omdat Wijkbeheer gaat verhuizen naar een andere locatie in Heerlen. "Dat is wel jammer, omdat de mensen ons hier goed weten te vinden", vindt Van Deurse.