Schaamte bij Roda na aanval relschoppers op Groningen-fans

Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. © Orange Pictures
De clubleiding van Roda JC Kerkrade spreekt haar afschuw uit over de ongeregeldheden na afloop van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, zondagavond in het Parkstad Limburg Stadion.
Daarbij werden fans van de Groningse club die met de auto het stadion verlieten op de openbare weg aangevallen door zo'n veertig relschoppers.

Schaamte

"Deze mensen doen afbreuk aan hetgeen wat wij, in samenwerking met onze goedwillende supporters, aan het opbouwen zijn", zegt Roda's algemeen directeur Jordens Peters. "We rekenen de daders dan ook niet tot onze supporters en we schamen ons dat een aantal supporters van FC Groningen zich onveilig heeft moeten voelen bij het verlaten van de Rodaboulevard.”

Bekogeld

De politie bevestigde maandag al dat er auto's bekogeld werden, en dat er daarnaast onder meer met stenen en glas naar de politie is gegooid. Daarbij vielen geen gewonden. De supporters van Groningen kunnen in hun eigen woonplaats aangifte doen van het incident. Als die aangiftes binnen zijn, wordt er een opsporingsonderzoek ingesteld.

Veroordelen

"We doen er als Roda JC alles aan om een gastvrije, toegankelijke en veilige wedstrijd te organiseren", zegt Peters. "Helaas hebben we gisteren moeten concluderen dat een kleine groep stadionbezoekers niet met deze vrijheid om kan gaan. Het moge duidelijk zijn dat we iedere vorm van geweld veroordelen."

Incidenten

De afgelopen weken waren er meerdere incidenten rondom wedstrijden van de Kerkraadse Keuken Kampioen Divisie-club. Zo zochten in Venlo bij het duel tussen VVV-Venlo en Roda JC supporters op straat de confrontatie op. Een VVV-supporter raakte toen zwaargewond, er werden twee mensen aangehouden. Na de bekerwedstrijd tegen NEC, vorige week in Nijmegen, raakten eigen stewards van Roda gewond. Een groep supporters probeerde in Nijmegen uit de bussluis van het uitvak te breken. Roda deed toen aangifte van dat incident.

Derby

De eerstvolgende thuiswedstrijd van Roda is op zondag 26 november tegen MVV Maastricht. Onder welke veiligheidsmaatregelen die derby gespeeld gaat worden, is nog onduidelijk. De burgemeester van Kerkrade, Petra Dassen, liet maandag weten dat de lokale driehoek zich later deze week buigt over de situatie. "Nu wordt de situatie eerst goed in kaart gebracht inclusief opties voor te nemen besluiten", aldus Dassen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!