Landschildpad plant zich ondanks kou voort in natuur Limburg

Een melder van Faunawatch trof een schildpad aan die net uit het ei kroop. © Faunawatch
In één week zijn er twee jonge landschildpadden in de natuur in Limburg gespot.
Een daarvan kroop op dat moment nog uit een ei. "Dat dit ei uitkwam bij een temperatuur van ongeveer 10 graden is ongekend, zeker gezien de koudere periode de afgelopen weken", aldus Tim Huijsmans, voorzitter en dierenarts van Faunawatch. Voor het uitbroeden van een landschildpaddenei is normaal een temperatuur van tussen de 23 en 34 graden Celcius nodig.

Twee schildpadden

Het dier, gevonden in Maastricht, is door Faunawatch sinds de melding niet meer aangetroffen. Een tweede schildpad werd overleden in Hoensbroek aangetroffen. Het dier had een infectie en "zou mogelijk gedumpt kunnen zijn, maar gezien de leeftijd is de kans ook groot dat het dier in de natuur geboren is."

Gedumpt

Volgens de opvang komen land- en waterschildpadden eigenlijk niet in de Nederlandse natuur voor. Toch worden ze regelmatig gespot, omdat ze gedumpt zijn. Faunawatch gelooft dat er zo'n 200.000 waterschildpadden in Nederland zijn uitgezet. Van landschildpadden is dat cijfer niet bekend. Het klimaat is in ons land niet geschikt voor de dieren, door de lange en onregelmatige winters en korte en koele zomers, stelt Faunawatch.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!