Laurentius Ziekenhuis blijft bij afschaffen cash na protest

Stockfoto © iStock
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond blijft bij het plan dat er vanaf 1 januari alleen nog gepind kan worden.
Het ziekenhuis wil stoppen met contant geld vanuit het oogpunt van veiligheid, efficiency en hygiëne. Dit geldt voor het restaurant, de apotheek en het parkeerterrein. Ouderenbond KBO Limburg meldde zich bij het ziekenhuis omdat een grote groep mensen in Nederland, waaronder veel ouderen, niet zonder contant geld zouden kunnen.

Verzoek om herziening

Directeur Simone Gerono-van Bun van KBO Limburg verwees in een brief aan het ziekenhuis naar een onderzoek van De Nederlandsche Bank, waarin 28 procent van de ondervraagden zegt niet zonder contant geld te kunnen. "Namens deze mensen en vooral namens de vele ouderen onder hen, vraag ik u daarom met klem dit besluit te herzien en de mogelijkheid om contant te betalen in het Laurentius Ziekenhuis te behouden", schreef Gerono-van Bun.
Een online petitie voor het behoud van het contant betalen in Ziekenhuis Laurentius Roermond is daarnaast inmiddels ruim 1800 keer ondertekend.

'Weloverwogen besluit'

"Wij waarderen het zeer dat u opkomt voor ouderen en kwetsbare mensen in onze samenleving. Wij begrijpen uw bezorgdheid, maar delen deze niet", reageert het ziekenhuis per brief op de bezwaren van de ouderenbond. Volgens Luc van den Akker, voorzitter van de Raad van Bestuur, is het besluit 'zeer weloverwogen genomen'. De maatregel zal de zorgplicht en -verantwoordelijkheid niet raken. Het merendeel van de mensen betaalt daarnaast al met pin in het ziekenhuis.

Geen begrip voor besluit

Simone Gerono-van Bun van KBO Limburg heeft inmiddels aan het ziekenhuis laten weten het besluit te betreuren. "Door te stoppen met de acceptatie van contant geld maakt u deze mensen minder zelfredzaam en in veel gevallen ook afhankelijk van anderen", schrijft zij.
Daarnaast verwijst zij naar het zogenaamde Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waar andere organisaties ook blijk hebben gegeven geen begrip te hebben voor het besluit. Ze verzoekt het Laurentius Ziekenhuis dan ook nogmaals dringend om het besluit terug te draaien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!