Kieskompas: Hoe denken we over de huizenmarkt?

Veel Limburgers vinden dat gemeenten gedwongen moeten kunnen worden om meer huizen te bouwen. © iStock
De moeizame woningmarkt is een heet hangijzer tijdens deze verkiezingen. Het is voor veel mensen onmogelijk om een passende woning te kopen. Daarom vinden veel Limburgers dat het Rijk gemeenten moet kunnen dwingen om meer huizen te bouwen.
Dat blijkt uit de peiling van Kieskompas, waar ruim 11.250 Limburgers tot nu toe aan meededen.

Sociale huurwoningen

Toch zit er ook een 'maar' aan dit verhaal. De bouw van koopwoningen mag volgens de kiezers namelijk niet ten koste gaan van de sociale huurwoningen. Ruim de helft van de Limburgse kiezers vindt dat een probleem, terwijl een kwart het niet erg zou vinden.

Jong en oud

Vooral de oudere kiezer heeft er moeite mee. Van de Limburgse 65-plussers is ruim 65 procent het niet eens met de stelling 'Er moeten meer koopwoningen worden gebouwd, ook als er dan minder sociale huurwoningen komen'. Bij de jongste kiezers, tussen de 18 en 35 jaar, zijn de meningen juist meer verdeeld. Zo'n 39 procent ziet geen bezwaren, terwijl 38 procent vindt dat de woningbouw inderdaad niet ten koste mag gaan van de sociale huurwoningen.

Starters op woningmarkt

Dit verschil van mening tussen de twee generaties zie je niet alleen in Limburg. In het hele land vinden de jonge kiezers de bouw van woningen belangrijker dan de komst van sociale huurwoningen. Op zich is dat natuurlijk logisch: de twintigers en jonge dertigers zijn de starters die nog een huis moeten kopen en tegen de problemen op de woningmarkt aan lopen. Terwijl de 65-plussers juist al gesetteld zijn.

Onderzoek
Tot nu toe maakten ruim 11.250 Limburgers gebruik van de stemhulp Kieskompas. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden die zij op de verschillende stellingen gaven. Dit gebeurde volledig anoniem. Landelijk hebben al meer dan 220.000 mensen gebruik gemaakt van Kieskompas.

Debat van het Zuiden

Zaterdag vindt in Eindhoven het Debat van het Zuiden plaats. L1 organiseert dit samen met Omroep Brabant en Omroep Zeeland. Aan het verkiezingsdebat doen de lijsttrekkers van zeven grote landelijke partijen mee. Het debat wordt live uitgezonden vanuit het Evoluon.

Kieskompas

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Limburgers die op 22 november gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kunnen een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!