Stevig staan: 5 tips voor valpreventie

Stockfoto © Istock
Iedere vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val, meldt veiligheidNL. Ze lopen daarbij vooral botbreuken op, zoals een heup- of polsfractuur. Afgelopen weekend ging ook Beppie Kraft tegen de vlakte na een val op het podium.
De 77-jarige zangeres had meer geluk en kon met een pleister op de wond weer verder. Een val voorkomen is beter dan genezen.

Langer thuis wonen

Ouderen willen en moeten steeds langer zelfstandig thuis wonen. Volgens VeiligheidNL leidt een eerste val vaak tot een neerwaartse spiraal: letsel door de val, daarna verminderde mobiliteit, daardoor een sociaal isolement en meer valpartijen doordat de gewrichten steeds stroever worden. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter het valrisico, klinkt het. Maar door een beetje op te letten, maak je het gevaar kleiner. Daarom 5 tips van VeiligheidNL.

TIP 1: Evenwicht trainen

Ouderen verliezen spierkracht, mobiliteit en balans. Het zijn dan ook de meest voorkomende valrisico's. "Werken aan je evenwicht zorgt er niet alleen voor dat je minder valt, maar ook dat je langer fit kan blijven en blijven genieten van de dagelijkse dingen."

TIP 2: Huis aanpassen

Elke kamer in huis kan veiliger. Hang extra verlichting op zodat je beter kunt zien, koop matten met een anti-sliplaag voor de badkamer en zorg voor ruimte tussen meubels in de woonkamer. "Het zijn kleine aanpassingen die je huis een stuk veiliger maken."

TIP 3: Medicijnen nemen

Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, plaspillen, zware pijnstillers en slaapmedicijnen kunnen je een duizelig gevoel geven. Dat verhoogt de kans op een val. "Als je af en toe duizelig of slap gevoel hebt, ga je het best eens met een dokter in gesprek."

TIP 4: Ogen nakijken

Uit de cijfers van VeiligheidNL blijkt dat ouderen meer licht nodig hebben om goed te kunnen te zien. Een 80-jarige heeft zelfs drie keer zoveel licht nodig als iemand van 25. Het is dan ook belangrijk om je ogen elk jaar te laten nakijken. Een oogarts kan ook oogafwijkingen zoals staar en glaucoom vaststellen.

TIP 5: Goede schoenen

Voeten blijven groeien. De juiste maat schoenen kopen scheelt dus ook. Een schoen die goed past heeft één centimeter ruimte tussen de grote teen en de neus van de schoen. Je moet je tenen een beetje kunnen wiebelen. Blijf ook niet te lang rondlopen met bijvoorbeeld likdoorns, hamertenen, ingegroeide nagels, blaren of ander voetenleed. Hierdoor ga je verkeerd lopen en verlies je sneller je evenwicht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!