Eeuwenoude botten in Luik van 'manke zestiger'

Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik opende de reliekschrijn, waarin de botten van Lambertus worden bewaard. © Bisdom Luik
Een onderzoeker die eeuwenoude botten uit de schatkamer van de Sint Lambertus-kathedraal in Luik heeft onderzocht, geeft aan dat er een goede kans bestaat dat de botten daadwerkelijk van de Maastrichtse bisschop Lambertus zijn.
"We hebben een goede kandidaat", zei forensisch expert professor Philippe Boxho uit Luik donderdag tijdens een conferentie in die stad.

Zestiger

De Maastrichtse bisschop Lambertus is volgens sommige historici in het jaar 705 in Luik vermoord. Zijn opvolger Hubertus verplaatste het bisdom van Maastricht naar Luik. Op het graf van Lambertus verrees later de Sint Lambertuskathedraal.
Volgens onderzoeker Boxho zijn de onderzochte botten van een persoon van ongeveer 60 jaar oud en had de persoon een lengte van 1 meter 68. "De leeftijd past goed bij Sint Lambertus", zegt Julien Maquet, curator van de schatkamer van de kathedraal van Luik, in een persbericht van het Bisdom. "We weten dat de canonieke leeftijd om bisschop te worden in de tijd van Sint Lambertus, dertig was en dat hij ongeveer dertig jaar regeerde", aldus Maquet.

Mank

Het geslacht van de persoon kon niet worden vastgesteld op basis van het visuele onderzoek. De expert bevestigde wat tijdens een vooronderzoek al was geconcludeerd: het linker scheenbeen had een misvorming die wijst op mankheid. Geschreven bronnen over Sint Lambertus wijzen op het gebruik van een wandelstok door de bisschop.

Geweld

Naar aanleiding van onderzoek van de schedel concludeert de forensisch expert dat de persoon voor zijn dood een hoofdletsel moet hebben opgelopen als gevolg van een slag met een doorborend voorwerp met scherpe randen, zoals een dolk of speer. Deze schade aan de schedel zou overeen kunnen komen met de moord op Lambertus in het jaar 705.

Geen DNA

Opvallend is dat het bisdom Luik alleen een visueel onderzoek naar de botresten heeft toegestaan. De onderzoekers mochten geen monsters nemen. In het persbericht schrijft het bisdom Luik dat DNA-onderzoek niets aan de werkelijkheid toevoegt en dat de C14-methode een onbetrouwbare techniek is. Het bisdom vindt de uitkomsten van het onderzoek van de afgelopen weken zeer interessant. "Professor Boxho heeft nieuwe elementen aangedragen die ons in staat stellen om de historische bronnen op een andere manier te lezen", aldus curator Julien Maquet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!