Limburg: 'meer duidelijkheid' nodig over geld kernenergie

Koeltorens van een traditionele kerncentrale © iStock
De provincie Limburg kan nog geen aanvraag doen bij het Rijk voor geld voor de ontwikkeling van kernenergie, stelt de Limburgse gedeputeerde Marc van Caldenberg (SP, energie en klimaat).
In de Provinciale Staten van zowel Overijssel als Friesland moet het college op voorspraak van JA21 zo'n aanvraag gaan doen bij het Rijk, maar in Limburg noemt de gedeputeerde dat "onuitvoerbaar".

Kleine kerncentrales

JA21 vroeg in Limburg ook om een aanvraag te doen voor een deel van de 10 miljoen euro die het kabinet vrij heeft gemaakt voor de ontwikkeling van kleine kerncentrales. De Limburgse coalitiepartijen (BBB, CDA, VVD, PvdA en SP) hebben interesse in zogenoemde Small Modular Reactors (SMR's) op Limburgse grond.

Geen duidelijkheid

Maar er is volgens Van Caldenberg "nog geen loket" waar om een deel van het ontwikkelingsgeld van het Rijk kan worden gevraagd. En zolang het ministerie "geen duidelijkheid geeft" over de voorwaarden waaronder de provincie aanspraak kan maken op dat geld "dan kunnen we geen aanvraag indienen". Volgens Statenlid Philippe Schyns van JA21 kan het geld aanvragen wel degelijk. "Het is onze verantwoordelijkheid om gebruikt te maken van de regelingen", voegde hij toe. Van Caldenberg zegt "in gesprek" te zijn met het Rijk.
Uiteindelijk diende JA21 een motie in, waarin het college werd gevraagd "zodra de mogelijkheid er is" een aanvraag in te dienen voor het geld. Dat voorstel werd aangenomen.

Veiligheid voorop

Limburg staat open voor kernenergie, maar veiligheid is volgens Van Caldenberg wel "een absolute voorwaarde", evenals "oplossingen" voor het radioactieve afval dat vrijkomt bij de productie van kernenergie. Een potentiële locatie voor een SMR in Limburg is er nog niet, aldus Van Caldenberg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!