Gemeente akkoord met opvang asielzoekers Ubachsberg

Terrein opvang asielzoekers Ubachsberg © Maurice de Heus
De gemeenteraad van Voerendaal stemt in met het collegebesluit om 250 asielzoekers te plaatsen in Ubachsberg. Dat was de uitkomst van overleg tijdens de begrotingsvergadering donderdagavond.
Het collegebesluit leverde afgelopen week veel commotie op tijdens een drietal informatiebijeenkomsten voor bewoners van Ubachsberg.

Overvallen

De inwoners voelden zich overvallen door de aankondiging. Dat bezwaar leefde donderdagavond ook bij veel gemeenteraadsleden, die kritiek hadden op het proces. "Daar hebben we mee geworsteld", zegt burgemeester Wil Houben vrijdagochtend. "Je zou een voorgenomen besluit kunnen nemen en dat een half jaar geheim houden. Maar dat functioneert niet. Als ik kijk naar de afdronk, dan geloof ik niet dat er iemand op tegen is in de gemeenteraad dat wij in Voerendaal deze mensen op deze manier gaan helpen."

Taakstelling

Het besluit van het Voerendaalse college kwam na een dringend verzoek van het Rijk via de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Limburg moet in 2023 een totaal van 4.355 asielzoekers opvangen, begin november was nog maar 55 procent geplaatst. "Als bestuurder moet je soms vuile handen maken, omdat we dingen moeten doen die je spontaan misschien niet graag doet", aldus Houben.

Bezoek Sittard-Geleen

De gemeenteraadsleden van Voerendaal gaan komende woensdag op bezoek in Sittard-Geleen. Daar wonen sinds juni asielzoekers in een soortgelijke crisisopvang. Het bezoek moet zowel oppositie- als coalitiepartijen meer inzicht geven in de praktijk van de opvang. "We krijgen in Ubachsberg in ieder geval geen asielzoekers uit zogenaamde veilige landen zoals Marokko, Tunesië, Libië en Algerije", aldus Houben. "Dat zijn de groepen van waaruit nogal wat ellende is ontstaan, met name in Weert destijds. Fantastisch georganiseerd, maar een aantal elementen was daar niet voor de lieve vrede. Die hadden gewoon hele andere ideeën, dat zijn asieltoeristen. Die hebben we hier in de crisisnoodopvang in Ubachsberg niet onder ons. Wij krijgen allerlei andere nationaliteiten van over de hele wereld."

Absorptievermogen

Houben denkt dat de huidige wet- en regelgeving niet volstaat om de toenemende migratiestromen in goede banen te laten. "Als burgemeesters van Zuid-Limburg hebben we het kabinet een brief geschreven waarin we hebben aangegeven dat onze voorzieningen dit op termijn niet meer aankunnen. Het gaat niet meer louter om de aantallen migranten, het gaat om veel meer. Psychiatrie, huisartsen, woningen, we kunnen niet zo maar scholen blijven bouwen. Internationaal moet er een knop om naar een ander systeem hoe met migranten en asielzoekers om te gaan."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!